Termenii de succesiune si mostenire sunt sinonimi.
Asttfel,mostenirea sau succesiunea-termen ce desemneaza in mod genneric transmiterea intregului patrimoniu,a unei fractiuni din acesta ori a unor bunuri sau valori determinate unei persoane fizice decedate,catre una sau mai multe persoane in viata (persoane fizice,juridice sau statul).Regulile care guverneaza mostenirea se aplica numai in cazul mortii unei persoane fizice,nu si la incetarea unei persoane juridice.
Deschiderea succesiunii-transmisiunea succesorala are loc doar la decesul unei peroane fizice.Este consecinta juridica principala a stingerii din viata a unei persoane fizice.Potrivit art.651 C.civil-"succesiunile se deschid prin moarte".
Daca va referiti insa si la procedura succesorala,aceasta este reglementata de Legea nr 36/1995,legea notarilor publici si a activitatii notariale.
Aceasta procedura se aplica de catre notarii publici ca urmare a deschiderii succesiunii,in vederea stabilirii drepturilor succesorale ale mostenitorilor si eliberarii certificatului de mostenitor.Procedura succesorala notariala este una necontencioasa,la care mostenitorii recurg atunci cand sunt de acord cu calitatea de succesor care o au,cu componenta masei succesorale precum si cu cota-parte care revine fiecaruia din aceasta masa.
Prin mostenire se intelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una ori mai multe persoanein fiinta(persoane fizice,persoane juridice ori statului).In locul notiuni de " mostenire" un mod frcvent se utilizeaza si notiunea de "succesiune". Cele doua notiuni au practic acelas inteles.In acest sens ,Codul civil prevede ,de exemplu,ca "proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune...."(art.644),"succesiunile se deschid prin moarte" ( art.651).
Persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului se numesc "mostenitori " sau "succesori".
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)