avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 19/2000
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 19/2000

Buna ziua! Deranjez cu o speta caruia nu prea ai gasesc rezolvare am sunta si prin tara la Case de pensii dar nimeni nu ofera un raspuns concret. Va fac o expunere a spetei. Salariat la stat, pe data de 15 feb 2010 intruneste conditiile legii stagiu complet de cotizare, varsta, conform codului muncii la momentul venirii decizie se intrerupe de drept contract de munca. Am facut o nota de informare persoanei cu 2 zile in urma, nu a vrut sa primeasca, am trimis prin posta cu confirmare de primire sa am procedura. Eu ca angajator nu vreau sa o mai tin in servici, dar persoana a 2 zi dupa ce am dat nota de informare a plecat in concediu medical, nu pot ininta dosaru casei de pensii pentru ca terbuie cerere din partea persoanei, ori eu acum nu pot face nimic ca este in medical, nu pot da dosaru sa primesc o decizie de pensionare, nu pot inceta contractu de munca. Aveti o solutie???? Nu gasesc nici un art. in legea pensiilor sau codul muncii care sa i-mi perimta sa inaintez dosaru, sa incetez contractu de munca. Sunt fortata sa accept acest concediu medical cu toate ca s evede clar reau credinta a persoanei. Casele d epensii din tara si ministeru nu pot da raspuns au spus ca e o speta unica pe tara, inca astept raspunsuri de la ei.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 16:31, 14 Februarie 2010
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 61 - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
...
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii.

2. Lit.e) a fost introdusa prin Legea 371/2005.
3. Nu stiu de ce din cei pe care i-ati intrebat nici unul nu a stiut sa va raspunda!?

Va multumesc pentru raspuns si atentie!
Nu pot inainta dosarul de pensie deoarece trebuie o cerere din partea persoanei si o declaratie pe propria raspundere, fara caeasta cerere cei de la cas ade pensie nu primesc dosarul. Persoana refuza sa faca o astfel de cerere si sa depuna dosarul de pensie, mai mult este in concediu medical.
1. Conform art.61, lit.e) din Codul muncii, procedati la concedierea persoanei respective si apoi nu mai aveti nici o obligatie fata de ea. O sa va caute ea pentru a-si face dosarul de pensionare.
2. Insa, conform art. 60(1), lit.a) din Codul muncii, concedierea nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
3. Astepati sa vina din medical si concediati-l.
4. Nu este obligatoriu ca angajatorul sa faca dosarul de pensie si sa umble pe la Casa de Pensii. Pensionabilul face asta. Dvs. nici nu aveti posibilitatea sa faceti rost de eventuale adeverinta sau alte acte de pe la alte locuri de munca ale pensionabilului. Singura obligatie a dvs. este sa ii dati documentele necesare pentru perioada cat a lucrat la dvs. si... atat. Incepand cu 1990 eu nu m-am dus niciodata cu vreun dosar de pensie al unui slariat la Casa de Pensii.
Fiind o institutie subordonata Consiliului Judetean se blocheaza un post, nu pot angaja alta persoana datorita ordonantei care a blocat incadarrile in 2010, iar persona respectiva a spus telefonic ca revine peste 90 de zile, ori sunt inr-o situatie cam dificila pentru ca nu are cine sa tina locul ( sef contabil este postul dar ne fiin oameni in subordine) dosarul este complet pentru ca este angajat de multi ani in unitate si are adeverintele necesare la dosar.Cautam o modalitate de a inregistar dosarul la Casa de Pensii sa obtin in mai putin de 45 de zile decizia si sa pot inceta raporturile de munca. Concediere nu se poate ca e in medical. Iar contestarea concediului medical nu cred ca poate duce undeva 'corb la corb nu isi scoate ochii".
si daca angajatul doreste si o bonificatie... stiind ca aveti nevoie de cineva prezent si la munca pe acel post... nu stiu e doar o opinie personala care, cred, va poate ajuta... incetarea cu art.55 lit.b)... se mai practica... incercati o negociere in caz contrar el va prelungi intradevar medicalul pana la 90 zile, poate chiar si mai mult!!!

Alte discuții în legătură

Depunerea dosarului de pensie bukinst bukinst In practica unei institutii s-a incetatenit metoda ca la implinirea varstei de pensionare, sa se solicite angajatului in mod imperativ ca in 30 de zile sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in preaviz si pensionarea artur1971 artur1971 Buna Ziua Sunt bolnav si am handicap grad 1 grav.Daca societatea se desfinteaza in timp ce eu sunt in medical pt pensionare eu de unde mai iau salar, din ce ... (vezi toată discuția)
Intrebare - desfiintare loc de munca dupa suspendare cim 1 an ionu roman ionu roman Este posibila desfiintarea locului de munca, si implicit, concedierea persoanei carei i s-a aprobat suspendarea CIM -ului pentru interese personale pentru o ... (vezi toată discuția)