avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită bani imprumutati
Discuție deschisă în Executare silită

bani imprumutati

salut..am si eu o problema..anul trecutin februarie am imprumutat un amic cu suma de 9000eu si acum in februarie expira termenul scadent.precizez ca am facut un act la notar din care reiese ca l-am imprumutat.in cazul de fata daca el nu are nimic pe nume si nu vrea sa-mi restituie banii..ce pot face eu..cum ii mai pot recupera..multumesc anticipat pt ajutor
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 22:39, 15 Februarie 2010
Buna!

Daca spui ca ai incheiat un contract de imprumut in forma autentica (adica la notar), acela reprezinta ceea ce in drept se numeste titlul in baza caruia poti solicita restituirea banilor. Daca nu-l aveai iti cam luai adio de la bani (e un articol in codul civil, 1191, care te obliga sa ai act pentru a putea cere restituirea banilor in instanta).

Dumeata aveai posibilitatea ca la incheierea acelui act sa ii pretinzi amicului si o garantie pentru banii imprumutati si astfel iti asigurai si posibilitatea restituirii.

La acest moment poti doar sa urmaresti data scadentei, adica data la care scrie in contract ca trebuie sa-ti restituie imprumutul. Pana la acea data nu-i poti cere banii ca e prematur, insa ii poti primi, daca ti-i da de buna voie.

De la data cand se implineste termenul de restituire ai la dispozitie 3 ani in care ii poti cere de la amicul debitor. Daca depasesti termenul de 3 ani, chiar si cu o zi, nu-i mai poti cere nici pe cale amiabila, nici pe cale judecatoreasca pentru ca se "prescrie".
Ar putea exista si posibilitatea ca el sa-ti restituie banii dupa cei 3 ani, de buna voie, iar plata sa fie facuta valabil, dar nu trebuie sa te bazezi pe asta.

In conditiile in care nu iti restituie banii in ziua stabilita ca zi a scadentei ai posibilitatea in termenul de 3 ani de prescriptie sa il dai in judecata pentru a cere pe cale judecatoreasca restituirea banilor. La cererea dechemare in judecata anexezi copiacontractului de imprumut.

Vei timbra la valoarea imprumutului conform legii taxelor de timbru. Poti depune actiunea fara taxa de timbru si sa urmaresti citatia pentru ca instanta indica ce taxa trebuie sa platesti. Daca nu timbrezi, iti anuleaza cererea de chemare in judecata ca netimbrata.
Totodata poti cere si obligarea paratului laplata de cheltuieli de judecata in care intra taxa de timbru si, eventual, daca iti angajezi avocat, onorariul acestuia.

Daca ai posibilitatea, verifica la Biroul de Carte Funciara si la Administratia Financiara daca pe numele imprumutatului exista vreun bun, ca sa formulezi si o cerere de indisponibilizare a bunului respectiv, pana la executarea in totalitate a debitului.

Cam asta ar fi, pe scurt.

Mult succes!
av. Marilena Marin
Imediat dupa data scadentei poti merge la executorul judecatoresc cu titlul pe care-l ai deja (contractul in forma autentica). Acesta va incepe executarea si va incerca sa gaseasca ceva bunuri si venituri pentru a putea recupera banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pot recupera niste bani imprumutati? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu cum se pot recupera niste bani imprumutati,daca imprumutatul nu mai doreste returnarea acestora. Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Chitanta sub semnatura privata ella24 ella24 Buna ziua. Am imprumutat de la o persoana o suma de bani(mai precis 35.000 ron) si am semnat o chitanta sub semnatura privata in care ma oblig ca pana la ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)