Daca un salariat pleaca o luna in delegatie in Germania,(exista un contract cu o firma din Germania efectuare soft)pot acorda avans deplasare 5.000 euro?
Daca societatea nu detine card bancar ptr plati atat in tara cat si in strainatate, puteti acorda avans cash ptr deplasare in strainatate.
Acest avans trebuie sa cuprinda:
- cval cazarii cnf perioadei de deplasare
- cval transport intern (daca este cazul)
- cval diurna cnf perioadei de deplasare (in cuantumul stabilit de firma, care poate fi de max 2.5 ori mai mare decat plafonul stabilit ptr bugetari, ptr a fi deductibila la calculul impoz pe profit)
- o suma forfetara, ptr alte chelt neprevazute, care in practica este de cca 30% din total sume avansate mai sus
Aceste calcule sunt bineinteles orientative.
ART.45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a. decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b. diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice. dupa cunostintele mele , diurna ar fi de 35 euro/zi la inst publice ,dar studiati ART 21 -alin 3 litb-ch ded limitatb) suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice .daca firma are suficient profit asta e limita deducerilor . bineinteles ca puteti sa-i dati si mai mult , dar vor fi ch nedeductibile
Va multumesc pt raspunsuri,era o suma destul de maricica care se acorda si ma gandeam sa nu fie restrictionata cumva cum este in cazul platii furnizorilor.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Acordarea diurnei
danpascu
Lucrez la o societate de transport unde administratorul, refuza sa imi acorde diurna de deplasare, eu desfasurind activitatea in toata tara ca sofer de tir,de ... (vezi toată discuția)
Og 714/2018
Romeo Leahu
OG. 714 / 2018 .se aplica doar bugetarilor sau si angajatilor de la privat .societati comerciale ?
Am intrebat la mai multi contabili.si se pare ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.