avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzorul este obligatoriu?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzorul este obligatoriu?

Buna ziua,

Joi voi merge la judecatorie sa depun actele unei asociatii ONG insa nu am trecut si un cenzor stiind ca legea nu obliga sa fie un cenzor daca asociatia are mai putin de 100 de persoane inscrise. Azi cineva mi-a zis ca trebuie sa am si un cenzor.
Va intreb pe dumneavoastra. Este obligatoriu sa trec si un cenzor in acte?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lidia seserman , utilizator 14:15, 26 Martie 2010
OG nr.26/2000 prevede:
Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.

(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.

(3) In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.
Da, doar in ipoteza mai sus descrisa de Freelis ar putea fi vorba de numirea obligatorie, conform legii, a unui cenzor.

avocat Claudiu Lascoschi
Am si eu o intrebare ,legata de cenzori.Am intocmit bilantul unei asociatii non-profit care are 3 membri,deci nu este obligata sa aiba cenzori(decat peste 15 asociati).Dar la Finante nu au preluat bilantul din acest motiv, bolborosind ceva ce n-am inteles.Oare ce raport ar inlocui pe cel al cenzorilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabil si cenzor in acelasi timp la ong mironmihail mironmihail buna ziua, daca esti membru in consiliul director al unui ong,cenzor al aceluiasi ong,poti sa fii si contabilul acestuia(ong)? cu contract de munca? (vezi toată discuția)
Cenzorul intr-o asociatie MonicaJurma MonicaJurma Buna ziua, Stiu ca in situatia in care suntem doar 3 membrii in asociatie nu este nevoie de cenzor desemnat; intrebarea mea este daca in aceasta situatie ... (vezi toată discuția)
Cenzor lauricafl lauricafl Buna ziua! 1. La o asociatie nou infiintata cu 3 membri e nevoie ca cenzorul sa fie expert contabil sau e suficient Contabil autorizat? 2. Cenzorul ... (vezi toată discuția)