avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor

Buna ziua!
1. La o asociatie nou infiintata cu 3 membri e nevoie ca cenzorul sa fie expert contabil sau e suficient Contabil autorizat?
2. Cenzorul poate fi si persoana care tine contabilitatea efectiva sau trebuie sa fie angajat un alt contabil?
3. Este obligatoriu sa existe contabil angajat sau acesta poate avea doar contract de voluntariat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 24 Septembrie 2011
1. nu este o conditie obligatorie cea a studiilor economice pt cenzor
2. cenzorul nu poate fi si contabilul asociatiei in acelasi timp
3. nu este obligatoriu sa aveti contract de munca incheiat cu un contabil
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
aadynna, utilizator
1.Activitatea de cenzor poate fi desfasurata de catre expertii contabili. Cenzorul intervine in activitatea asociatiei doar cand se pregareste bilantul. Acesta trebuie sa fie aprobat de adunarea generala, alaturi de raportul cenzorului. Puteti face un contract de prestari servicii cu plata doar pentru cateva ore.
2.Trebuie sa angajati cu contract de munca sau cu contract de prestari servicii sau cu contract de voluntariat un contabil care sa faca lucrarile de contabilitate curenta si bilantul. Poate fi deci o persoana din afara asociatiei sau unul din membrii asociatiaei care respecta conditiile. Puteti face un contract de prestari servicii cu un contabil care sa faca bilantul iar activitatea curenta s-o faca unul din membri care se pricep chiar daca nu au patalama de contabil(asta e valabil daca asociatia e cu activitate restransa).
3. Nu e obligatoriu. Puteti face si contract de voluntariat daca gasiti o persoana care sa doreasca sa va ajute benevol.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
george-neagu, moderator
Multumesc ptr raspunsuri.
OG nr.26/2000 prevede, in acest caz, urmatoarele:

Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.

(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.

(3) In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.

In speta, nu este obligatorie numirea unui cenzor...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numãr cenzori în cadrul unei asociații și condiții pentru cenzori razvan_deaconescu razvan_deaconescu Aici[1] am găsit că pentru o organizație de peste 15 persoane, trebuie un cenzor avizat CECCAR. Noi avem 35 de membri în asociație. Putem avea mai ... (vezi toată discuția)
Contabil autorizat? phill thomas phill thomas Poate un contabil mai vechi , cu experienta dar fara autorizatie sa semneze un bilant contabil al unui ONG? Exista vreun articol din lege care specifica ... (vezi toată discuția)
Asociatie parinti claudiaP claudiaP Buna ziua, Spuneti-mi va rog, la o Asociatie de parinti de la o gradinita doresc sa tin evidenta contabila fara a fi platita.Sub ce forma ar trebui sa-mi ... (vezi toată discuția)