avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... voi avea probleme cu pensia?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

voi avea probleme cu pensia?

Va rog sa-mi spuneti daca voi avea probleme cand voi iesi la pensie daca am acum urmatoarea situatie legata de starea civila si identitatea mea: lucrez de 28 ani, din care vreo patru ani am purtat numele de fata apoi numele dupa sot vreo 7 ani. Am divortat iar hotararea de la tribunal a stabilit ca desi am vrut sa-mi pastrez numele sotului, nu am avut dreptul pentru ca acesta nu s-a prezentat la nici o infatisare si in lipsa s-a considerat ca nu a fost de acord (noi am locuit si locuim impreuna dar atunci nu stiam ca trebuie sa vina la tribunal sa de-a in scris ca e de acord ).
Problema este ca pana in prezent eu si el formam in continuare o familie cu copii acum majori, dar nu am luat in considerare hotararea tribunalului, folosind la cartile de identitate eliberate la termene sau pentru ca am schimbat domiciliul , certificatul de casatorie anulat pe care inca il avem. In cartea mea de munca nu este inregistrata sentinta cu revenirea la numele dinainte si la starea civila din sentinta .Pana la pensie mai am vreo 13 ani si vreau sa stiu daca voi avea probleme sa primesc pensie daca exista o sentinta de genul celei mentionate si nu schimb actele.
Pentru dosarul de pensionare e nevoie de certificat de casatorie? sau numai buletin care sper sa-l pot reinoi tot asa?
Banuiesc ca parerea dvs.este ca sunt inconstienta si iresponsabila.Am mai descris situatia mea la ..intrebari legate de familie .. ( colegii dvs.m-au sfatuit sa intru in legalitate) dar tot sper ca pot continua asa. M-am gandit ca ar fi o varianta sa ma recasatoresc cu cel pe care l-am considerat tot timpul sotul meu dar daca buletinul il am eliberat dupa certificatul de casatorie anulat cum sa inaintez actele la dosar si cu sentinta de divort de acum ani buni.
Va multumesc si astept indrumari din partea dvs.

Cel mai recent răspuns: ContSters114404 , utilizator 17:14, 24 Februarie 2010
Doamna, se vede ca va preocupa foarte mult problemele personale si este firesc acest lucru, dar trebuie sa va preocupe si cele legate de acte, altfel nu veti primi pensie.

Orice modificare a numelui dvs. trebuie inregistrata in documente si / sau dovedita cu hotarari judecatoresti irevocabile. Daca intre dvs., numele din carnetul de munca si numele din cartea de identitate nu se pot face conexiuni, casa de pensii va va respinge cererea de acordare a acestor drepturi.

Propuneti-va sa uitati pentru o saptamana de sot si faceti-va ordine in documente. Pentru dosarul de pensie nu este necesar certificatul de casatorie, ci cartea de identitate si carnetul de munca, ultimul in original si copie. De asemenea, daca este necesar, veti depune in copie si hotararea de divort.

Nu este o vorba din batrani, dar va garanteaza linistea peste 13 ani: fara un sot se poate trai, fara pensie nu se poate. :)

Gabriela Pintea
Va multumesc pentru sfat. Chiar ma asteptam sa spuneti asa. Dar am o intrebare: daca CNP -ul din cartea de identitate este acelasi indiferent de nume pe toata durata de viata atunci de ce nu pot fi considerata aceeasi persoana ?Acum in cartea de munca si in buletin am acelasi nume. Dar daca folosesc sentinta atunci imi difera numele din buletin fata de cel actual din cartea de munca ( am scris ca in cartea de munca am avt la inceput numele de fata si apoi cu certificatul de casatorie am trecut pe numele sotului si asa am ramas chiar daca trebuia prin sentinta de divort sa revin la primul nume din cartea de munca. Dar oricum am inteles ca nu sunt in regula cu documentele. Un avocat de la dvs.mi-a scris ca e cam incurcata treaba fiind veche si ca am nevoie de avocat pentru ,,regizarea comediei,, descrise. Asa a spus . Oricum mai vad eu.Puteti verifica discutia pe care am avut-o pe forum cu colegii dvs.Va multumesc oricum pentru sfat.
ganalu63 a scris:
Dar am o intrebare: daca CNP -ul din cartea de identitate este acelasi indiferent de nume pe toata durata de viata atunci de ce nu pot fi considerata aceeasi persoana ?

Eu n-am scris ca nu puteti fi considerata aceeasi persoana, ci ca toate modificarile numelor dvs. , chiar daca divortati si va recasatoriti de mai multe ori, trebuie sa fie inregistrate in carnetul de munca si / sau dovedite cu acte.

Este irelevant ca sunteti aceeasi persoana atata timp cat nu puteti demonstra cu acte acest lucru. Stiu cum suna, dar drepturile de pensie se acorda si se platesc in baza documentelor pe care le detineti.

Veche sau noua, incurcata sau nu, este o problema pe care trebuie sa o rezolvati.
Succes!

Gabriela Pintea
Va multumesc mult pentru lamuriri . O zi bua va doresc..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legal sunt sotie sau nu? ContSters114404 ContSters114404 M-am casatorit in 1980, iar in 1991 am divortat. In urma casatoriei am doi copii care acum sunt de 19 si 21 ani. La divort am fost doar eu iar sotul nu a fost ... (vezi toată discuția)
Recuperare nume dupa divort adria2000 adria2000 Buna ziua , am divortat acum 2 ani si atunci am convenit cu sotul meu sa-mi reiau numele de fata. Buletinul nu l-am schimbat insa si as dori sa raman totusi ... (vezi toată discuția)
Carte identitate copil cu numele mamei gresit in certificatul de nastere ingagaby ingagaby am un copil nascut dupa divortul de tatal lui iar fostul sot l-a trecut pe numele lui in certificatul de nastere iar pe mine,ca mama m-a trecut tot cu numele ... (vezi toată discuția)