dupa 27 ani de casatorie ce drepturi am la un ap. cumparat ampreuna,nu avem copii,nici sotia (decedata)nu are copii din alta casatorie,an schimb ai traiesc parintii,nu are frati sau surori. daca nu se face succesiunea an 6 luni se mai poate face dupa aceea,cresc taxele?
MULTUMESC ANTICIPAT,
PAVEL1960
P.S. VA ROG SA-MI RASPUNDETI LA TOATE NELAMURIRILE.
Cresc taxele daca depasiti termenul de 2 ani. Atunci veti plati impozit.
Dvs. ramaneti cu jumatatea din apartament care va revine ca bun comun, iar cealalta jumatate se imparte intre dvs. si parintii sotiei. Veti avea in final 5/8, adica aproximativ 63% din bun.
Exista si posibilitatea ca socrii sa renunte la succesiune ( daca vor) si atunci va ramane dvs. tot.
Sau puteti sa mai asteptati ...socrii or fi si ei batrani....
Dvs. aveti deja o jumatate de apartament (partea dvs. prezumata pana la proba contrara din bunul cumparat impreuna cu sotia).
Cealalata jumatate, care a apartinut sotiei, intra in masa ei succesorala. Aceasta JUMATATE se va imparti astfel:
-1/2 sotul supravietuitor (cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs NUMAI cu ascendentii privilegiati = parintii decedatei).
-1/2 parintii.
Deci, in final, ceea ce primiti prin mostenire de la sotie (1/2 din 1/2 = 1/4) se va aduna cu partea dvs. in plina proprietate (1/2) si rezulta ca dvs. aveti la acest moment 3/4 din tot apartamentul.
iar daca succesiunea nu este dezbatuta in termenul de doi ani calculat de la decesul defunctei , se va plati impozitul de 1% calculat din valoarea masei succesorale .
succesiunea este imprescriptibila si se poate dezbate oricand, acel termen de 6 luni se refera la perioada in care succesorii tb sa-si exercite optiunea succesorala .
vocatie succesorala la succesiunea defunctei aveti dvs., sotul supravietuitor si parintii sotiei defuncte.
daca va intelegeti succesiunea se dezbate la notar, in caz contrar in instanta .
socrii daca doresc pot sa cedeze cota lor parte ce lise cuvine din imobil catre dvs . (partaj voluntar ). ;)