avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... itm nu vrea sa imi acorde drept dreptul la somaj desi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

itm nu vrea sa imi acorde drept dreptul la somaj desi mi s a terminat indemnizatia ptr cresterea copilului si societatea a fost inchisa temporar pe 3 ani

Singurul art pe care mi la dat a fost 55 lit b si stiu ca cu asta nu se intra in somaj indemnizatia sa terminat pe 12 febr 2010 iar firma a fost inchisa in sept 2009.ITM spune ca cf contractului incheiat trebuie sa lucrez cele 20 de zile de preaviz iar daca firma este inchisa temporar unde sa mai lucrez ?
Mentionez ca contractul a fost suspendat pe perioada posnatalului iar ptr inchiderea cartii de munca mi sa dat acest art 55 b
.Mentionez de asemenea ca sunt asociat in cadrul firmei deci se exclude sanctionarea firmei.deci cum pot sa conving ITM ptr a beneficia de somaj?
Este legal ce incearca sa faca?
Cel mai recent răspuns: brendissima , utilizator 13:43, 16 Februarie 2010
pentru a benficia de somaj era necesar sa fi cotizat in ultimele 24 luni..ori dvs ati avut in tot acest timp contractul de munca suspendat, primind indemnizatie de crestere a copilului minor in varsta de pana la 2 ani..
da, este legal raspunsul si refuzul ITM ului..
In cazul incetarii raporturilor de munca cu acordul partilor (art.55 lit.b) nu beneficiati de somaj. Firma a gresit (dar nu are de ce sa fie sanctionata), putea sa dispuna incetarea raporturilor de munca cu art.65 ali.1.
avocatPetre a scris:

pentru a benficia de somaj era necesar sa fi cotizat in ultimele 24 luni..ori dvs ati avut in tot acest timp contractul de munca suspendat, primind indemnizatie de crestere a copilului minor in varsta de pana la 2 ani..
da, este legal raspunsul si refuzul ITM ului..

Indemnizatie de somaj se poate primi daca ai fost in concediu crestere copil, aceasta perioada fiind perioada asimilata.
Conditie esentiala este sa ai contractul de munca inchis prin concediere sau sa inceteze de drept la expirarea termenului in cazul contractului de munca pe perioda determinata.
sustin parerea dnei cristina...id rocristina, sper sa nu fi gresit...nu inteleg totusi ce treaba are itm in aceasta speta...acordarea indemnizatiei de somer se dispune de catre ajofm teritoriala...la itm se depune doar decizia de incetare a ctr de munca, in orice mod ar fi operat incetare (prin acordul partilor, de drept etc).in cazul dvs, daca incetarea a operat in baza art 55 lit b, ins ca dvs ati cerut si angajatorul a fost de acord cu incetarea rap de munca (ceea ce nu duce la primirea somajului). daca v-ar fi concediat (65 alin 1, de ex), ati fi putut beneficia de somaj...evident, si daca ati fi avut stagiul de cotizare in ult 24 luni inainte de incetarea ctr de munca de cel putin 12 luni (incomplet fata de cum sustine dl petre)..dar nu inteleg cine v-a facut decizia de incetare cu 55 lit b daca societatea este inchisa temporar, asa cum va exprimati?societatea poate si-a restrans temporar activitatea...asta nu echivaleaza cu disparitia ei de pe planeta....deci, la sf per de crestere a copilului, 12 febr 2010, dvs oricum nu ati fi putut fi concediata mai devreme de 6 luni parca...trebuie vazuta legislatia in domeniu, pt a sti exact perioada...deci nu ar fi putut sa va concedieze....faptul ca dvs ati initiat incetarea rap de munca (pt ca asta ins 55 lit b), il pune pe angajator la adapost (adica e ok din pct lui d evedere, nu v-a concediat mai devreme de 6 luni de la intoarcerea la serviciu, deci nu a incalcat legea)..poate reveniti cu amanunte, e o speta interesanta, doar pt simplu fapt ca angjatii ar tb sa isi cunoasca drepturile..macar cum poate inceta un contract de munca...apropos, caut de lucru!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca firma este in insolventa pot lua somaj diana_ana_mihaela diana_ana_mihaela Am venit din concediul de crestre copil, iar firma la care lucram se afla in momentul acesta in insolventa. Mi s-a facut reangajarea cu data de 14.12.2009, ... (vezi toată discuția)
S-a restructurat postul pe care il ocupam, cum pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? janina1001 janina1001 buna ziua, am 26 ani si sunt insarcinata in luna a sasea,am continuitate 5ani pe cartea de munca insa de cateva zile s_a restructurat postul pe care il ocupam ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre demisie si incetarea raportului de munca cu acordul partilor mada9luci mada9luci va rog tare mult sa imi spuneti daca exista vre o diferenta intre demisie si incetarea raportului de munca cu acordul partilor. sunt angajata la o firma si ... (vezi toată discuția)