avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Achizitii din finantari nerambursabile de la bugetul ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Achizitii din finantari nerambursabile de la bugetul de stat

Buna ziua,
Problema mea se refera la procedura aplicabila in cazul achizitiei de bunuri din fonduri din finantari nerambursabile de la bugetul de stat in proportie de peste 50%, finantare in valoare de aprox. 250.000 Euro.
OUG 34/2006 cu modificarile ulterioare prin art. 9 si 10
Art. 9. - Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru:
a) atribuirea contractului de achizitie publica, inclusiv a contractului sectorial, in acest din urma caz fiind aplicabile prevederile cap. VIII;
b) incheierea acordului-cadru;
c) atribuirea, de catre un operator economic fara calitate de autoritate contractanta, a unui contract de lucrari, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- respectivul contract este finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;
- valoarea estimata a respectivului contract este mai mare decat echivalentul in lei a 5.000.000 euro;
c1) atribuirea, de catre un operator economic fara calitate de autoritate contractanta, a unui contract de servicii, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- respectivul contract este finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;
- valoarea estimata a respectivului contract este mai mare decat echivalentul in lei a 200.000 euro;
d) atribuirea contractului de achizitie publica de catre o autoritate contractanta, in numele si pentru o alta persoana fizica/juridica, in cazul in care respectivul contract este finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;
e) organizarea concursului de solutii;
f) atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice si a contractului de concesiune de servicii, in acest caz fiind aplicabile prevederile cap. VII.
Art. 10. - In cazurile prevazute la art. 9 lit. c) si c1), autoritatea contractanta are obligatia de a impune prin contractul de finantare aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta pentru atribuirea contractelor respective.


vorbeste despre operatori economici fara calitate de autoritate contractanta insa doar in anumite conditii, spre deosebire de reglementarea aceleiasi ordonante inainte de modificare :
c) atribuirea contractului de achizitie publica de catre o persoana fizica/juridica, în cazul în care respectivul contract este finantat/subventionat în mod direct, în proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta;


care nu impunea aceste conditii.

De fapt ce ma intereseaza in speta este daca va trebui sa aplicam dispozitiile acestei ordonante in organizarea licitatiei la achizitia bunurilor ?


Cel mai recent răspuns: Holda Finance , Consultant credite si finantari 20:42, 16 Februarie 2010
Daca am inteles bine, finantarea se refera la achizitia de bunuri, si este o finantare de 250.000, fiind ajutor de stat. In principiu si ghidul solicitantului ar trebui sa faca referire la metoda si normele aplicabile pentru achizitii, daca nu este cazul, atunci sfatul nostru:
a. Vorbind de achizitii de bunuri, valoarea contractelor daca nu excede 200.000 Euro, nu trebuie sa aplicati normele de achizitie publica, si daca ghidul nu prevede altfel puteti face achizitia direct (totusi credem ca fiind vorba de ajutor de stat procedura este `cerera de oferte`)
b. Daca valoarea contractelor excede 200.000 Euro, atunci trebuie sa respectati normele stipulate prin OUG 34

[edit admin: va rog sa nu mai dati date de contact pe forum. Daca doreste, utilizatorul va poate contacta prin mesaj privat. Multumesc.]
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
Alin Popescu, administrator
In contractul de finantare (ca si in Ghidul Solicitantului pentru programul pe care ati aplicat) ar trebui sa existe un capitol care trateaza aceasta situatie. De regula, la valoarea mentionata de dvs. se aplica "Normele de achizitii" anexate Ghidului/Contractului, unde este prevazuta o procedura simplificata fata de OG 34.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin 1120/2013 - achizitii publice beneficiari privati - exceptiile oug 34/2006 mihaela_faxmedia mihaela_faxmedia Ordinul 1120/2013 - privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privati in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, nu ... (vezi toată discuția)
Procedura achizitii fonduri europene derick derick Care sunt procedurile de achizitie pentru masura 312. Am voie sa achizitionez echipamente, utilaje numai din UE sau din toata lumea? Trebuie sa fie produse in ... (vezi toată discuția)
Oug 34 din 2006 republicata, corelata cu accesarea fondurilor structurale CatalinVasiliu CatalinVasiliu Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Cum (si unde anume) este reglementat regimul achizitiilor in OUG 34 din 2006 republicata, ... (vezi toată discuția)