Avem un SRL cu 17 asociati care in urma unei mariri de capital mai primeste un asociat, o mare companie care va detine 50% din partile sociale ale SRL-ului. Cei 17 de dinainte vor imparti celelalte 50%, proportional cu contributia fiecaruia la capitalul social.
Problema: Firma mare e una singura pe 50% iar asociatii fondatori sunt 17 pe 50%, si ei vor sa previna preluarea de catre firma mare a inca unui procent, ca sa nu aiba ea controlul. Cum se poate impune o restrictie la cesiunea de parti sociale intre asociati, e legala o asemenea interdictie?
hotarare AGA si introduceti in actul constitutiv "restrictii la cesiunea partilor sociale" unde veti stipula ca niciun asociat nu poate detine mai mult de 50%?
eu n-am gasit nicaieri ca este interzis acest lucru
daca stie altcineva altceva sa ma corecteze
Nici eu nu cred ca exista vreo piedica legala pentru o astfel de clauza. Daca AGA decide in sensul aratat, nu vad care ar fi problema. Important este sa se prevada expres si o sanctiune pentru nerespectarea clauzei astfel introduse in Actul constitutiv. Oricum, o sa urmaresc subiectul. Este interesant de dezbatut.
Sa aveti trecute in contract ambele clauze: "dreptul de preferinta" si "nici un asociat nu poate detine mai mult de 50% din capitalul social" si mai ales sa prevedeti "procedura de exercitare a acestor drepturi si sanctiunile contractuale in cazul nerespectarii lor, in detaliu"
Consider ca asa va puneti asociatii la adapost de orice probleme ce ar putea aparea.
Va multumesc pentru raspunsuri, cred ca o sa mergem pe aceste 2 clauze.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Parti sociale
guest13
Daca infiintez o firma noua (srl) cu inca un asociat (60%-40% eu avand 60% dar celalalt asociat are mult mai mult capital si nu vreau pe viitor sa preia ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune
Anny2009
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)