ma aflu in urmatoare situatie: bunica mea din partea mamei intentioneaza sa mi lase drept mostenire un teren si o casa. din ceea ce am reusit sa aflu de pe internet reiese ca avem doar doua optiuni fiecare cu avantaje si dezavantaje - testament sau contract de vanzare cumparare. problema testamentului vine din caracterul atacabil al acestuia (ceea ce probabil se va intampla) iar problema contractului de vanzare cumparare este legata de taxele notariale si impozite care insumate duc la valoarea de 14.072 euro - suma pe care nici eu nici bunica mea nu ne-o putem permite. precizez ca bunica mea are si alti nepoti care si-au manifestat interesul pentru casa si pentru teren si au amenintat ca se vor opune prin toate mijloacele legale disponibile ceea ce face ca testamentul sa imi para o solutie deloc eficienta. nu stiu ce relevanta are dar consider important sa precizez faptul ca bunica mea a avut 4 fete si de pe urma acestora provin 6 nepoti inclusiv eu. vlointa bunicii mele este foarte clara si a fost exprimata de fata cu toate rudele - casa si terenul doreste sa mi le lase mie. ce facem? cum procedam? avem de ales intre un act usor demontabil si plata unor taxe imense. exista vreo cale de mijloc?
astfel incat contractul de vanzare cumparare sa nu fie atacat ne am gandit ca ideala ar fi o clauza care sa prevada o renta viagera+drept de uzufruct pentru ca oricum locuim impreuna si banii teoretic raman in familie dar ceea ce ne descurajeaza este suma halucinanta de 14000 de euro care este absurda in conditiile in care veniturile noastre nici macar nu pot fi catalogate medii. bunica mea are 82 de ani si toti stau cu ochii pe ceas asteptand sa se intample... impozitul care stat este daca nu gresesc de 2%(putin mai mult de 7000 de euro) iar acest impozit printr un efort deosebit am estimat noi ca-l putem acoperi dar pana la 14000 orice am face nu putem ajunge. care sunt sansele de castig pentru un eventual proces deschis de mostenitorii impotriva actului de donatie? referitor la impozit si taxa notariala am verificat daca valoarea acesteia variaza de la un notar la altul si am constatat ca toti inainteaza o suma identica calculata in functie de o grila ce cuprinde preturile minime ale terenurilor. contractul de intretinere este o varianta pe care nu o cunosc puteti va rog sa imi dati mai multe detalii? ce presupune? care sunt costurile? care sunt avantajele si dezavantajele? in situatia in care optam pentru donatie si avem un certificat medico legal care atesta capacitatea mentala se poate considera ca respectivul act este inatacabil?
terenul a fost evaluat la 542 euro pe metru patrat conform grilei valaorea pe piata este mult mai mare ceea ce oricum nu are nici o importanta pentru noi intrucat nu dorim sa vindem casa. multumita bcr nu putem lua nici credit pentru ca am fost atat eu cat si sotia raportati in baza de date a rau platnicilor pentru o greseala a lor pe care refuza sa si o indrepte dar pe care totusi o recunosc...aceasta varianta ar fi fost de departe cea mai simpla. taxele au fost calculate saptamana trecut de catre mai multi notari din bucuresti.
un contract de vanzare cumparare clasic sunt de parere ca nu ne putem permite indiferent de situatie. exista vreo sansa sa putem plati in rate impozitul+onorariul? e o situatie oribila.
cum putem proceda pentru semnarea unui antecontrat? antecontractul nu presupune aceleasi taxe si onorarii? va rog detaliati putin solutia propusa. multumesc!
Contractul de intretinere este un contract de vanzare-cumparare in care in loc de pret ( in bani) se plateste intretinere ( ingrijire, alimente etc.) de catre cumparator pe perioada restului vietii vanzatorului.
Costurile pt incheierea lui sunt minime.
Este inatacabil si din punctul de vedere al simulatiei dar mai ales inatacabil in ceea ce priveste rezerva succesorala. Nu este asimilat donatiei ( nici deghizate nici ca liberalitate excesiva care incalca rezerva).
Testament
Mitrita_no1
Buna seara. Bunici sotiiei au facut un testament pe numele nostru la notariat.Bunica are un singur baiat "socrul meu" dintr-o casatorie anterioara iar bunicul ... (vezi toată discuția)