ma aflu in urmatoare situatie: bunica mea din partea mamei intentioneaza sa mi lase drept mostenire un teren si o casa. din ceea ce am reusit sa aflu de pe internet reiese ca avem doar doua optiuni fiecare cu avantaje si dezavantaje - testament sau contract de vanzare cumparare. problema testamentului vine din caracterul atacabil al acestuia (ceea ce probabil se va intampla) iar problema contractului de vanzare cumparare este legata de taxele notariale si impozite care insumate duc la valoarea de 14.072 euro - suma pe care nici eu nici bunica mea nu ne-o putem permite. precizez ca bunica mea are si alti nepoti care si-au manifestat interesul pentru casa si pentru teren si au amenintat ca se vor opune prin toate mijloacele legale disponibile ceea ce face ca testamentul sa imi para o solutie deloc eficienta. nu stiu ce relevanta are dar consider important sa precizez faptul ca bunica mea a avut 4 fete si de pe urma acestora provin 6 nepoti inclusiv eu. vlointa bunicii mele este foarte clara si a fost exprimata de fata cu toate rudele - casa si terenul doreste sa mi le lase mie. ce facem? cum procedam? avem de ales intre un act usor demontabil si plata unor taxe imense. exista vreo cale de mijloc?
in conditiile in care exista interesul si actul de vointa liber exprimat din partea bunicii,exista si varinata de donatie cu drept de habitatie viagera
Contactati notar/avocat cu care sa discutati variantele in favoarea dvs
un aspect pe care l am omis este acela ca bunica intentioneaza sa mi lase casa si terenul cu conditia ca pe durata vietii sa le poata folosi. din ceea ce am citit pana acum si donatia este usor atacabila... am consultat un avocat care mi a facut o impresie destul de proasta multimindu-se sa ne spuna sec ca astea sunt optiunile...taxele mi se par absolut aberante si au valori colosale pentru oameni simpli dar totusi speram sa gasim o solutie mi se pare inadmisibil asa ceva.
cea mai buna solutie ar fi sa procedati la incheierea unui contract de intretinere intre dvs. si bunica .
rezolutiunea acestui contract poate fi invocata doar de dvs. sau bunica dvs., in cazul incare nu va respectati obligatiile de intretinere asumate in baza acestui contract .
ceilalti mostenitori nu vor putea ataca acest act .
va trebui sa-l incheiati in forma autentica la notar /avocat si sa aveti un certificat medico-legal pt. bunica care sa ateste faptul ca are discernam,ant la data perfectarii contractului de intretinere.
tot astfel sa pastrati toate dovezile din care sa reiasa faptul ca va indepliniti obligatiile contractuale .
e tot contract de vanzare cumparare si tot asa mari vor fi taxele.. nu e vb de ceilalti mostenitori.. in prima faza tebuie gasita formula care sa asigure transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ce intentioneaza sa le lase bunica nepotului
sunt doua contracte diferite :P
1. in cazul contr. de v-c , in caz de rezolutiune, partile sunt obligate sa restituie prestatiile primite . in cazul rezilierii contr. de intretinere, creditorul nu este obligat sa restituie intretinerea pe care a primit-o ;)
2. in lipsa unui pact comisoriu expres, daca termenul stipulat pt. plata pretului a expirat , nu opereaza in mod automat rezolutiunea , in cazul contr. de v-c ; spre desosebire de c. de intr. unde neplata la termen atrage rezilierea .