avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

buna ziua,as dori sa-mi spuneti daca executarea silita e o consecinta a unui proces,e o hatarare a unei instante de judecata? se poate executa silit o persoana care nu a avut un proces de judecata,caruia nu i s-a intentat un proces?
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 22:02, 17 Februarie 2010
Executarea silita are ca obiect titluri executorii. Hotararile judecatoresti nu sunt singurele care pot avea calitatea de titluri executorii. Pot exista acte juridice care au calitatea de titluri executorii (contracte, cecuri, bilete la ordin, etc) care necesita doar investirea de catre instanta competenta si sunt supuse apoi executarii silite.
Orice executare silita presupune, in prealabil, o incuviintare din partea instantei de judecata.
La a doua intrebare a dvs raspunsul este afirmativ deoarece pe langa titlurile executorii provenite de la instantele judecatoresti, diverse legi reglementeaza si alte tipuri de titluri executorii, cum ar fi : contractele incheiate prin intermediul notariatelor, cec-ul, contractele de credit bancar, contractele de leasing, etc.
Pe langa cele aratate de colega mea, va spun totusi ca impotriva oricarei executari silite se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare (art.399 C.pr.civ.), contestatie care se depune la instanta de executare (instanta din circumscriptia locului unde se face executarea).
va multumesc frumos pentru raspuns,daras mai avea o intrebare:un angajament de plata intocmit la mica intelegere la un notar public poate fi considerat act juridic cu calitate de titlu executoriu? acest angajament de plata ce valabilitate are?adica cat timp poate fi luat in cosideratie?
Actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii acesteia.
Acesta este art 66 din legea 36/1995 legea notarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita rodicae rodicae Am primit somatie de executare silita pentru un credit de nevoi personale fara garantie. Pot contesta ? Ce mi se poate executa. Am debit 46000 lei si 700 lei ... (vezi toată discuția)
Cum te poti apara ? ContSters140111 ContSters140111 cum te poti apara impotriva investiri cu formula executorie ? am un credit bancar la care banca a cerut investirea cu formula executorie , cererea a fost ... (vezi toată discuția)
Schimbarea titlului in cadrul contestatiei la executare bcory bcory In cadrul unei executari silite pornite pe baza unei hotarari definitive (data de Tribunal) si devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel, se formuleaza ... (vezi toată discuția)