avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurari ASTRA ~ abuz inspector daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurari ASTRA ~ abuz inspector daune

Buna seara,
Am si eu cateva intrebari in legatura cu modul de demarare/finalizare al unui dosar de daune auto. In speranta ca ma poate ajuta cineva, relatez urmatoarele:
In data de 21.01.2010 am fost inplicat intr`un eveniment rutier minor. Ma deplasam pe banda 2, pe o sosea din Ploiesti, depasind un tractor cu remorca pe banda 1. In timp ce efectuam depasirea, tractorul a schimbat banda de mers, de pe 1 pe 2, lovindu`ma pe partea lateral dreapta a masinii(aripa fata, capac roata si aripa spate, bara spate). Nu ne`am putut intelege pe cale amiabila, fiind vorba de angajati ai societatii Veolia, firma de salubrizare din oras(4 clase), ca sa nu mai spun ca am fost amentintat si injurat - tot eu, si am ajuns la biroul de avarii usorase din Municipiul Ploiesti. Dupa ce am declarat, scheme, schite si alte nebunii, s`a constatat ca vinovatul a fost cel cu tractorul, evident#-o, si mi`au fost eliberate urmatoarele documente:
- autorizatie de reparatie
- proces verbal(exemplarul 2) de luare la cunostinta a vinovatului in care a fost sancionat si in care a semnat ca este de acord cu acest proces verbal, neavand obiectii.
Am fost la firma de asigurari la care avea RCA`ul, ASTRA SA, unde am deschis dosarul de daune. Am dus toate documentele necesare, insa mai imi cere un singur lucru: sa anunt vinovatul sa vina sa dea declaratie cum ca e vinovat si sa faca reconstituirea accidentului, pentru ca nu crede ca am scapat decat cu atat....si ca de ce nu e toata partea dreapta a masinii:O(am fost agatat de prezonale rotilor, astfel: aripa din fata cu roata de la remorca fata si aripa din spate cu roata de la remorca din spate). Eu nu mai pot lua legatura cu vinovatul din mai multe punce de verede: telefon inchis, nu raspunde la telefon, nu ma pot duce la el acasa, pentru ca nu am adresa. Asiguratorul RCA mi`a spus ca nu e datoria lui sa se ocupe de problema si ca eu trebuie sa`l duc acolo pentru declaratie si reconstituire. Intrebarea mea la dumneavoastra este: "De ce trebuie sa caut eu vinovatul? si De ce trebuie facuta reconstituire, atata timp cat a fost emisa autorizatie de reparatie si proces verbal de constatare de catre biroul de avarii". Mentionez ca am gasit in normele CSA publicate in Monitorul Oficial in 19 noiembrie 2009, urmatoarele:
- "art.43 - Despagubirile se stabilesc in conformitate cu art. 43 si 54 din Legea nr. 136/1995, cu mosif si complet ulterioare, pe baza elementelor cuprinse in formularul "Constatare amiabila de accident" ori PE BAZA ACTELOR ELIBERATE DE PERSOANELE CARE AU COMPETENTE SA CONSTATE ACCIDENTELE DE VEHICULE, pe baza instiintarii sau a procesului- verbal de constatare a pagubelor intocmit de asigurator ori prin hotarare judecatoreasca."
- art. 44 lit. 1 Stabilirea despagubirilor se poate face in cazurile in care din constatarea amiabila de accident ori din actele eliberate de persoanele care au competene sa constate accidentele de vehicule, din instiintarea sau din procesul-verbal de constatare a paguelor intocmit de asigurator rezulta raspunderea civila a proprietarului sau a conducatorului vehiculului asigurat in producerea pagubei, iar persoana pagubita face dovada prejudiciului suferit"
Oare Politia Romana nu mai este competenta in eliberarea de procese verbale? De ce trebuie sa alerg eu, pe banii mei si timpul meu, nevinovat fiind ?? Oare ma va ajuta cu ceva daca fac sesizare la CSA si OPC ?
In speranta ca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi,
Va multumesc anticipat si va doresc o seara buna !
-
Cel mai recent răspuns: acomputers , utilizator 15:55, 18 Februarie 2010
Art.36 alin 2 spune ca"Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice." Eu tot nu inteleg de ce e nevoie de cercetari, atata timp cat investigatiile au fost facute de politie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraventii rutiere/tamponare cu avarii aveugenman54 aveugenman54 ***dupa o tamponare din vina/culpa/ recunoscuta a lui \"x \"si semnarea intelegerii amiabile/formular/ de ambii soferi, acelasi\" x \"refuza fara un motiv ... (vezi toată discuția)
Refuz vinovat de accident de a preda polita de asigurare niculaucarmen niculaucarmen ce tip de actiune pot formula in instanta in cazul in care am fost implicata intr-un accident de circulatie cu avarii la autoturism, iar vinovatul de accident ... (vezi toată discuția)
Accident rutier daianera daianera Acum o saptamana am avut un accident in care soferul unui logan a intrat intr-o depasire, intr-o intersectie nedirijata si ma lovit in aripa stanga fata, eu ... (vezi toată discuția)