Poate acest subiect sa mai discutat si rog moderatorului sa mute in alta sectiune aceasta discutie.
Eu 'Unic' si cu un prieten 'P' infiintam in anul 2000 o societate comerciala 50% +50% denumita x srl, in 2002 sc x cumpara pe societate un apartamente spatiu comercial de la alta societate la care pe vremea aceia recuperam TVA cate un pic, pic... pretul apartamentului fiind de 5.000 euro, in anul 2006 unul dintre asociati 'P' se retrage solicitand jumatate din pretul apartamentului "evaluat" la acea vreme la 16.000 euro,eu 'Unic' cumpar jumatatea lui cu 8000 cu o chitanta de mana si la registru comertului sa facut actul aditional si sa specificat ca eu am platit fostului asociat jumatatea din ce i se cuvenea dar suma de 8000 de euro nu apare in actele de la reg.com.
Intrebarea mea este:
Daca acum firma aprope ca este in faliment, si eu intre timp am creditat-o cu aproximativ 15000 lei (fara acei 8000 de euro care nu apar decat intr-o chitanta de mana ) cum fac sa-mi recuperez acesti bani cu sau fara cei 8000 euro ?, va intreb ce sa fac ca eu sa raman cu apartamentul(care la ultima evaluare din ianuarie 2009 este de 10.000 euro) pe persoana fizica , se poate sa fac un barter sau ceva asemanator cu apartamentul in schimbul banilor cu care am creditat societatea? va rog un specialist sa ma invete o modalitate ca aceset apartament care este al "meu" sa fie totusi al meu ca ma luat dracu cat am muncit pentru el si nu vreau sa ajunga pe mana lu BOC sau ANAF ca sa-si plateasca ei salariatii cu acele salarii mari de nu mai stiu cum se pronunta in cifre
Sa o lichidez? sai dau foc ce sai fac sa nu puna nenorociti astia mana pe un bun care pana la urma este al meu ca firma nu mi-au dat-o ei tot eu am infiintat-o, am ingrijit-o si am crescut-o daca Boc vrea ca noi sa murim.. sa murim da apartamentul vreau sa fie pe numele meu. Va rog ajutati-ma cu o idee..
Multumesc tuturor.
Domnul Aurelian.. :console: Dincolo de exprimarea dvs foarte plastica si colorata, subliniez faptul ca, in principiu, se poate scoate un bun din patrimoniul unei firme prin vanzare catre o pers fizica sau juridica..ideea este ca iesirea din patrimoniul fimrei a apartamentului trebuie facuta dupa anumite reguli, altfel intrati sub incidenta legii penale..
In primul rand, ar fi indicat sa faceti o expertiza financiar contabila a apartamentului si sa-i stabiliti valoarea de piata... pretul stabilit in expertiza trebuie sa fie pretul minim la care se poate vinde apartamentul... trebuie sa existe si o decizie a asociatului unic de a scoate bunul in cauza din patrimoniul firmei prin vanzare catre o pers fizica (sotia lui, de exemplu sau altcineva de incredere din familie)...banii ca pret al vanzarii trebuie platiti efectiv prin virament si inregistrati in contabilitate.. de aici, pot iesi in vederea rambursarii datoriilor firmei catre dvs, daca aveti cum sa faceeti dovada ca firma a fost creditata de dvs... ptr recuperarea celor 8000 euro problema e si mai complicata ...B-)..
Daca sunteti actionar unic in acest moment si nu aveti datorii, sau aveti datorii pe care le puteti acoperi, nu asteptati falimentul. Initiati dvs.inchiderea firmei prin lichidare voluntara si mentionati in " decizia de dizolvare fara lichidare" si "transferarea dreptului de proprietate asupra activelor"(apartamentul).
Pana la urma inteleg ca cea mai simpla varianta ar fi sa inchid firma voluntar,dar transferul dreptului de proprietate asupra activelor nu implica si plata tva aferent imobilului?
TVA nu se plateste nefiind imobil nou. Se plateste doar impozit pe profit. Dar daca nu doriti sa inchideti firma puteti folosi sfatul d-lui avocat Petre. Faceti o reevaluare a imobilului cu un evaluator autorizat si vindeti catre dvs. daca dispuneti de intreaga suma. Salvati astfel firma de la faliment pentru cateva luni...
Sa inteleg ca facturez fara TVA? dar este legal mai ales ca de la 1 ianuarie sa schimbat codul fiscal si ma gandesc sa nu fie modificat ceva in lege si in acest domeniu.
Capital social
mihaigaby
Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme?
Trebuie vindut firmei?
Trebuie evaluat inainte?
Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia ... (vezi toată discuția)