avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate marfuri in consignatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate marfuri in consignatie

Buna,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema: cum se inregistreaza in contabiliate marfurile care se vand in regim de consignatie, atat la consignant cat si la consignatar.#-o


Multumesc
Cel mai recent răspuns: lauravarlam , utilizator 10:43, 18 Februarie 2010
Notele contabile sunt urmatoarele:

* la primirea bunurilor
o 8033 = - valoarea de intrare
* vanzarea bunurilor
o 5311/5121 = %
o 707 valoarea de intrare
o 708 valoarea comisionului
o 4427 TVA calculata la total venituri
* se incarca gestiunea cu valoarea marfurilor vandute
o % = 408
o 371 valoarea de intrare a bunului fara TVA
o 4428 TVA neexigibil
* se descarca gestiunea cu valoarea bunurilor vandute
o 607 = 371 valoarea de intrare
o 408 = 401 total factura marfa primita de la furnizor
o 4426 = 4428 TVA deductibila aferenta facturii de achizitie
o si
o - = 8033 scoaterea din evidenta
* la achitarea drepturilor deponentilor
o 401 = 5311/5121 valoarea facturii de intrare a bunurilor.

In situatia cand bunurile comercializate in regim de consignatie provin de la persoane neplatitoare de TVA, baza de impozitare este constituita din suma reprezentand marja obtinuta din vanzarea de bunuri second-hand. Marja reprezinta diferenta dintre pretul la care bunul a fost comercializat si suma cuvenita proprietarului bunului. Conform punctului 70, alin.(4) din Norma metodologica de aplicare a Codului fiscal al Romaniei, taxa pe valoarea adugata colectata nu se inscrie in mod distinct pe facturile fiscale sau alte documente legale care se predau cumparatorului, nefiind deductibila de catre cumparator. Pentru determinarea sumei taxei pe valoarea adaugata aferente acestor operatiuni intr-o perioada fiscala, se tin jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de vanzari (incasari), separate de operatiunile pentru care se aplica regim normal de taxa pe valoarea adaugata, in care se evidentiaza numai totalul documentelor de vanzare, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, precum si jurnale de cumparari separate, in care se evidentiaza cumpararile de bunuri second-hand destinate a fi vandute in regim de consignatie. Baza de impozitare si suma taxei pe valoarea adaugata colectate pentru aceste operatiuni intr-o perioada fiscala se determina pe baza unor situatii de calcul si se evidentiaza corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata. Persoanele impozabile care livreaza atat bunuri supuse regimului normal de taxa pe valoarea adaugata, cat si bunuri supuse regulilor speciale de vanzare in sistem de consignatie trebuie sa tina evidenta separat pentru fiecare activitate.
Buna,

MULTUMESC PENTRU RASPUNS, DAR EU TOTUSI NU INTELEG CUM SE INREG.MARFA DATA DEPONENTULUI.
STIU CA DUPA VANZAREA BUNURILOR DATE IN CONSIGNATIE, DEPONENTUL TREBUIE SA EMITA FACTURA , PTR.MF.VANDUTE, CATRE CONSIGNATAR. DEPONENTUL ESTE PJ PLATITOARE DE TVA.
MENTIONEZ CA FIRMA ESTE SUSPENDATA, SI DIN CAUZA ACEASTA A TREBUIT SA DEA MARFA RAMASA PE STOC, LA ALTA FIRMA PRINTR-UN CONTRACT DE CONSIGNATIE. DIN CAUZA ACESTA NU SUNT SIGURA DACA IN CONTABILITATEA DEPONENTULUI, MARFA DATA TREBUIE SA SE TINA EXTRABILANTIER, SI IN MOMENTUL VANZARII SA FACTUREZE CATRE CONSIGNATAR.
DUPA MINE, INREG.CONTAB.AR FI:

1. 8033 MARFA DATA IN CONSIGNATIE
2. INREG.FACTURII: 4111 = 707, 4427
3.INCASAREA FACT.5311 4111
FACTURAREA MARFURILOR SI INCASAREA FACTURILOR SE VOR FACE DUPA CE FIRMA ISI VA RELUA ACTIVITATEA.#-o
VREAU O CONFIRMARE A CELOR SCRISE DE MINE MAI SUS.

MULTUMESC MULT
@taie : regulamentul interzice postarea cu caractere mari pentru ca este obositor de citit
:)
1.Transmiterea bunurilor spre vanzare consignatarului:
357=371 10.000.000
2.Facturarea bunurilor vandute:
4111=% 11.900.000
707 10.000.000
4427 1.900.000
3.Scaderea din gestiune a bunurilor vandute:
607=357 10.000.000
4.Incasarea sumei repr.bunurile vandute si facturate:

5121=4111 11.900.000

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura pentru contract de consignatie Kovacsdaria Kovacsdaria Buna Lucrez la o firma de telefonie mobila si as dori sa stiu cum se face o factura in regim de consignatie.Stiu cum se inregistreaza in contabilitate ,dar la ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile achizitii china toareanelia toareanelia Achizitionam din China echipamente de joaca , platesc in vama TVA , acest TVA cum va fi inregistrat in contabilitate , cu valoarea platita in vama se poate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe veniturile obtinute in regim de consignatie ledonanabitir ledonanabitir Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu impozitul de10% ce se retine la valoarea marfurilor depuse in consignatie. -In cazul in care deponentul este ... (vezi toată discuția)