avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are drept de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are drept de mostenire?

Buna ziua.Mama s-a casatorit cu actualul meu tata cand eu aveam 6 ani.Impreuna au construit o casa in care stau eu cu sotia.Mama a decedat in urma cu 9 ani,iar de vreo 2 ani tata sta in concubinaj cu o femeie la ea acasa.Intrebarea este ca daca in caz de deces poate aceasta femeie sa pretinda ceva din casa?Sau poate sa vina sora tatalui meu,acesta fiindu-mi tata vitreg,sa ceara ceva din casa?
Cel mai recent răspuns: dddro , utilizator 10:10, 17 Februarie 2010
Concubina poate avea ,cel mult, un drept de creanta, daca a adus vreo sporire a valorii bunului , si acesta , supus scurgerii timpului , in sensul ca , daca in termen de 3 ani de la nasterea dreptului nu e sesizata instanta de judecata ( sau exista vreo alta modalitate de intrerupere a cursului prescriptiei extinctive , printr-o notificare , sau prin recunoastere ), se stinge si dreptul material la actiune.

Testamentul poate fi anulat, indiferent ca e universal, cu titlu universal sau particular, numai de catre mostenitorii rezervatari :
-descendenti
-parinti(ascenedenti privilegiati )
-sotul supravietuitor.

Oricum , acest act este revocabil.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua!
testamentul va putea fi atatcat de exemplu pt lispa de discernamat a testatorului, ar putea sa isi scoata un certificat de la IML.
sub aspectul rezervei succesorale nu va putea fi atacat intrucat fratii nu sunt mostenitori rezervatari.
Nu am specificat ca la casatoria mamei cu tata eu am ramas cu numele ce il aveam inainte,adica al tatalui natural.Deci daca isi scoate un certificat de la IML nu poate ataca nimeni testamentul?
:)
orice act poate fi atacat, dar asta nu inseamna ca cel care ataca actul va avea si un castig de cauza.
Concubina nu a participat cu nimic la casa.Tata ,eu si sotia am facut totul dupa moartea mamei

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Identificarea moștenitorilor simioncarmen simioncarmen mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? ... (vezi toată discuția)