avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul apa calda/ rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul apa calda/ rece

Sunt locatar al unui bloc din Galati cu 33 de apartamente (contorizate) cu 77 de persoane.
Sunt nelamurit in ceea ce priveste calculul sumelor aferente consumurilor de apa.
Ca sa dau un exemplu concret: la contorul blocului se inregistreaza 200 mc. Locatarii raporteaza 157 mc (fara nici un fel de verificare in ultimii doi ani). In momentul de fata se imparte valoarea totala a facturii la nr. de mc raportati si astfel pretul apei pe mc este altul decat cel oficial. Nu se calculeaza pierderi.
Acest calcul este prevazut intr-o hotarare de Consiliu Local din 2002 cu modificari aduse in 2003, conform afirmatiilor administratorului blocului si a reprezentantilor serviciului din Primaria Galati. In finalul hotararii se prevede faptul ca, in cazul aparitiei unor noi prevederi legislative, aceasta se abroga sau se modifica.
Dupa aparitia legii 230 din 2007 si a normelor metodologice nu a mai fost data nici o hotarare locala.
Intrebari:
1. Este corect modul de calcul?
2. Daca nu, cum este corect?
3. Cui as putea sa ma adresez pentru reclamatii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:37, 22 Februarie 2010
avind in vedere faptul ca toate apartamentele sint contorizate, acest gen de calcul mi s-ar parea cel mai bun, pierderile fiind impartite in acelasi procent tuturor proprietarilor.
modul de calcul dupa cota indiviza mi se pare cel mai deplasat, intr-un apartament cu aceeasi cota indiviza putind sta,spre exemplu, 1 persoana sau 5, si ar avea repartizata prin acest mod acelasi numar de mc de pierderi, desi primul ar avea consumati 2mc iar ceilalti10mc. in cazul in care pierderea de 2mc (conform cotei indivize, in primul caz s-ar plati pierderi 100%, in cel de-al doilea caz 20%. iar asta nu mi s-ar parea normal sa platesc pierderile inca o data cit am si consumul, ci proportional cu consumul.
insa ar fi de pus o conditie ... sa se verifice contoarele, atit citirile (sa corespunda cu ceea ce s-a raportat catre asociatie), cit si ca functionalitate, verificindu-se in acelasi timp si etanseitatile punctelor de consum (mai ales la wc-uri, si la baterii - sa nu aiba "fir" de apa, pierdere minora care acumuleaza pierdere in timp de fapt).
si ar mai trebui si verificate metrologic, cu o firma autorizata ... ultima oara cind am montat contoare am vazut ca urmatoaroarea verificare metrologica trebuia facuta la 3 ani
@carol_lorac
De ce un wc care curge pierde mai multa apa la o familie de 5 persoane decat la una cu 2 persoane?
Aceeasi intrebare pentru o teava fisurata care curge si n-o stie nimeni, undeva prin pereti...de ce 5 persoane sau unul care consuma 10 mc apa trebuie sa plateasca mai mult decat o familie de 3 persoane sau unul care consuma 2 mc de apa?
Se poate masura pierderea?
doru.pohrib a scris:

Ca sa dau un exemplu concret: la contorul blocului se inregistreaza 200 mc. Locatarii raporteaza 157 mc (fara nici un fel de verificare in ultimii doi ani).

O diferenta de 43 m.c la o factura de 200 m.c. este prea mare. Noi avem uneori dioferente de 30-50 m.c la 1000 m.c facturati si atunci ne facem probleme si luam masuri. Va propun si dv, pe langa ceea ce s- mai spus:
- verificati instalatiile la subsol, de la bransament pana la etajul 1.
- discutati in comitet si gasiti o formula prin care sa repartizati diferentele de apa avand in vedere ca acestea pot fi cauzate de cei care consuma dar si de o avarie fara ca pierderea sa fie legata de consumul individual, de sustrageri, de consumul comun pentru spalat casa scarii, udat gradina sau spalat subsolul...
elga50 a scris:

@carol_lorac
De ce un wc care curge pierde mai multa apa la o familie de 5 persoane decat la una cu 2 persoane?
Aceeasi intrebare pentru o teava fisurata care curge si n-o stie nimeni, undeva prin pereti...de ce 5 persoane sau unul care consuma 10 mc apa trebuie sa plateasca mai mult decat o familie de 3 persoane sau unul care consuma 2 mc de apa?
Se poate masura pierderea?

pentru ca pierderile sint cu atit mai mari cu cit este folosit mai des acesl grup sanitar. una este sa-l foloseasca 5 persoane in fiecare zi (fiecare de minim o data pe zi) si alta este sa nu-l foloseasca nimeni o luna intreaga. cu atit mai mult cu cit spre finalul umplerii bazinului, debitul de apa care trece prin flotor este foarte mic si este posibil sa nu fie contorizat.
referitor la teava fisurata, administratorul sa verifice instalatiile daca situatia este aceeasi luna de luna. odata ce nu se constata nicio fisura, este clar ca nu aceasta este problema, deci nu poate fi luata in discutie. iar situatia cu pierderile se repeta lunar si daca teava este fisurata si nereparata nici in urma sesizarii problemei, si nu se ia nici o masura de catre administrator pt gasirea si remedierea defectiunii, sa i se impute lui diferenta, ca nu-si face treaba pentru care este platit. iar daca sesizeaza problema si comitetul nu este de acord cu reparatia, sa plateasca cei care nu sint de acord , nu proprietarii.
Eu ma refeream la wc-urile care curg la fir de apa in continuu, tevile nu se pot controla daca sunt in ziduri si nu poti sparge peretii pentru o baltoaca de apa din subsol, ma refer la robinetele care curg la picatura si la fir de apa........

Alte discuții în legătură

Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)