avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul apa calda/ rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul apa calda/ rece

Sunt locatar al unui bloc din Galati cu 33 de apartamente (contorizate) cu 77 de persoane.
Sunt nelamurit in ceea ce priveste calculul sumelor aferente consumurilor de apa.
Ca sa dau un exemplu concret: la contorul blocului se inregistreaza 200 mc. Locatarii raporteaza 157 mc (fara nici un fel de verificare in ultimii doi ani). In momentul de fata se imparte valoarea totala a facturii la nr. de mc raportati si astfel pretul apei pe mc este altul decat cel oficial. Nu se calculeaza pierderi.
Acest calcul este prevazut intr-o hotarare de Consiliu Local din 2002 cu modificari aduse in 2003, conform afirmatiilor administratorului blocului si a reprezentantilor serviciului din Primaria Galati. In finalul hotararii se prevede faptul ca, in cazul aparitiei unor noi prevederi legislative, aceasta se abroga sau se modifica.
Dupa aparitia legii 230 din 2007 si a normelor metodologice nu a mai fost data nici o hotarare locala.
Intrebari:
1. Este corect modul de calcul?
2. Daca nu, cum este corect?
3. Cui as putea sa ma adresez pentru reclamatii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:37, 22 Februarie 2010
de asta am si specificat un anumit aspect referitor la verificarea etanseitatilor, in
Data post: Miercuri, 17 Februarie 2010, 12:51

iar tevile sint intr-o nisa in care exista guri de vizitare (la fiecare nivel) prin care pot fi verificate instalatiile comune. cei care le-au astupat (atit aceste guri cit si tevile de incalzire) le-au facut pe propriul risc.
nu este normal si logic sa-l pui la plata pe unul care are probleme ale etanseitatii la fel cu unul care are instalatia bine pusa la punct, sau cu o alta care lipseste de acasa o perioada mai indelungata si inchide robinetii principali (deci sursa de pierdere nu exista decit pe instalatiile comune, nu si pe cele individuale. cu alte cuvinte, cele din urma persoane platesc pierderile individuale ale celor cu probleme individuale ale instalatiilor, ceea ce nu este corect.
Eu nu am spus ca e corect, ci ca e greu sa masori pierderile.......
......., din ce cauza se produc, din cauza cui se produc si in ce proportie, cat conteaza pierderea din montarea pe verticala a apometrelor si nu pe orizontala, cat ii picura lu' nea Ionel si cat lui nea Georgel, cat se scurge pe teava de la baie, cat s-a pierdut cand s-a spart teava de pe coloana din stanga....cine sta sa faca aceste calcule imposibil de facut, de fapt? Iar pierderile, oricat am fi de utopici nu vor putea fi reduse nicicum. Cu cat blocul este mai mare, cu atat a controla acest lucru este mai dificil.
Sigur, la o scara de bloc cu 20 apartamente asta e usor de facut ...sau mai usor, dar spuneti-mi si mie cum face administratorul sa controleze toate scurgerile de apa de prin apartamente la un bloc cu 100-200-300 apartamente? Nu poate, va spun clar asta. Si ca sa fac o paranteza care sa ilustreze acest fapt, am initiat o actiune de citire a apometrelor la un bloc de 170 apartamente. Mi-a trebuit o saptamana sa fac asta la 60% din acestea, restul...ba nu erau acasa, ba nu deschideau, ca poate oamenii aveau treaba si nu chef de citirea mea etc. Pai daca te apuci sa faci un asemenea control si descoperi niste wc-uri care curg si robinete...si, prin absurd le repari atunci...cine imi garanteaza ca in urma mea coana Vasilica nu-si tine galeata sub robinetul din cada pe care il lasa sa curga usurel...si apa respectiva o foloseste la wc? Sau le-ai reparat pe unele si luna viitoare se defecteaza altele. Am vazut atatea la "activitatea mea", ca zau daca mai cred in basme cu administratori care tre' sa faca si tre' sa dreaga.
Si atunci recurgem la metode arhicunoscute:fie impartim pe un singur criteriu, fie facem o proportie aleatorie cu concursul consistent al liberului-arbitru si zicem:30% asa...35% asa si asa....si 35% asa, asa si asa....... Sunt hotarari care se iau in asociatie, atunci cand nici in lege nu avem pretentia sa fie scris tot din aceeasi cauza.
Si mie mi-ar placea sa pice tanda pe manda, dar din pacate ne-am umplut de lucruri proaste, de mentalitatea sa ciupim de la vecin ca "da-l ....., ca are de un' sa dea" si de un mi-se-rupism...ca pe mine ma apuca si lehamitea cateodata sa ma mai lupt cu morile de vant.
La noi in asociatie se facea impartirea pierderilor pe cota-parte indiviza, iar cei care nu dadeau citirile, lunar, erau penalizati cu inca 50% fata de cei care declarau. Va spun ca nici penalizarea asta nu i-a facut sa vina sa declare in fiecare luna. In cele din urma comitetul a hotarat ca cine nu declara va plati pierderile, astfel incat acum s-a ajuns la o solutie social-democrata, cine e corect nu plateste nimic, mi-se-rupistii platesc de-i ustura ochii. Nu va spun ce scandal s-a pornit! Pentru ca oamenii prefera sa strige-n gura mare ca ii fura administratorul si presedintele decat sa catadicseasca sa-si citeasca apometrele si sa arunce biletelul in cutia postala a administratiei.
Cum o fi corect? In general am folosit principiul, neputand sa multumesti pe toata lumea, sa multumesti pe cat mai multi si sa nemultumesti pe cat mai putini.

Cine vrea reglementari legale sau principii obiective la impartirea pierderilor...n-are decat sa viseze utopic la timpurile cand "o face plopu' pere si rachita micsunele"........ Asta o spun cu simpatie pentru ca imi plac utopicii.
Imi pare rau ca subiectul in sine a fost distorsionat. Intrebarile sunt simple si concrete. Ca de pierderi si reparatii, avizari metrologice sunt in cunostinta de cauza.
Ma interesa propriu zis calculul d.p.d.v. legal. Asta era tot. Restul problemelor legate de administrare imi sunt sunt cunoscute, fiind prevazute foarte clar in legile respective.
Multumesc pentru interes.
In Legea 230/2007 nu este prevazut cum se face calculul apei, ci faptul ca daca este un consum contorizat, calculul se face conform consumului:
- fiecare factura are in cuprinsul ei detalii privind pretul apei (reci sau calde);
- consumul se inmulteste cu pretul apei din factura;
- restul sunt pierderi care se impart asa cum se hotaraste in asociatia respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)