Buna ziua ,am si eu p broblema destul de grava si nu stiu de unde anume sa incep rezolvare ei sau daca are vreo rezolvare.Am un unchi care a iesit la pensie pe caz de boala ,gradul de invaliditate II.Firma la care lucra i-a returnat carnetul de munca cu inchidere pt pensie , a depus dosarul a fost pensionat ,i-a venit penia vreo 238 ron.
In acelasi timp firma la care lucra i-a modificat contractul de munca de la 8h la 4h/zi si functia in consilier pe probleme de mecanica(inainte lucra pe buldozer).Ei au considerat ca daca pe certificatul medical scria capacitate de munca pierduta aproape in totalitate(nu in totalitate), si vrand sa-l ajute el avand nevoie de f multi bani( a suferit o operatie pe cord cu inlocuire de sten si cu medicamente f scupe pt tratament in continuare), el poate fi angajat cu 4h (desi gradul II nu da dreptul de munca) a fost platit pe stat de plata toate contributiile achitate la zi inclusiv cas-ul.
Si dupa 3 ani in care statul a si incasat contributii si a platit si pensie s-a sesizat si la instiintat ca i-se va opri pensi deca va lucra in continuare. El a renuntat la pensie si sa angajat cu program de lucru 8h/zi. Dupa alte cateva luni ii vine decizie de la casa de pesie ca deoarece a luat si pensie si salariu si nu avea voie este obligat sa returneze pensia pe cei 3 ani in valoare de 13000ron.
Intrebarea mea este se mai poate face ceva legal sau este o cauza pierduta si trebuie sa plateasca banii ?
multumesc si astept un raspuns
Din pacate....drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
Nu se poate face nimik si unchiul dumneavoastra trebuie sa restituie pensia deoarece asa cum ati mentionat, pensia de invaliditate grad II, inseamna retragerea totala din activitate. Statul interpreteaza cam de maniera urmatoare.....prin faptul ca a lucrat , inseamna ca decizia medicala a fost eronata. Deci prin necunoasterea legii, fostul angajator prin intentia de a-l ajuta, mai mult rau i-a facut. Oricum cuantumul acela de 238 de lei/luna pentru pensie invaliditate grad II mi se pare foarte mic si cred ca este o eroare.