avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri - raspundere civila delictuala. Asigurari ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri - raspundere civila delictuala. Asigurari locuinta si bunuri

Am si eu o speta:
Consumatorului i s-a creat o paguba de o societate de furnizare energie termica.
Astfel, de la 01.10.2006 furnizorul a oprit apa calda si energia termica in tot cartierul. In acest timp, la subsolul a 4 blocuri a facut cite o gaura mare pentru a schimba tevile de transfer apa calda menajera. Au inceput la 01.10 si pina azi nu au terminat, acestia incepind lucrarile fara a avea piesele necesare.
Din acest motiv, s-a format un curent de aer rece sub apartamentul consumatorilor, a creat condens iar la un apartament acest condens a avut consecinte dramatice. Dupa 10 zile de la inceperea lucrarilor, peretii s-au umectat de jos, a inceput sa se umfle parchetul si a inceput sa apara mucegaiul. Consumatorul a chemat dirigintele de santier al furnizorului care a constatat in momentul in care au aparut primele semne, dar fenomenul a avansat foarte repede astfel incit dupa 1 luna si o saptamina de la inceperea lucrarilor apartamentul consumatorului a devenit un dezastru: parchetul a iesit pe o suprafata de 60%, mobila de dormitor, peretii din dormitor s-au innegrit si mucegait, mucegaiul a cuprins si saltelele Relaxa, covoarele erau ude si au mucegait, de pe pereti siroia apa. Acest fenomen a aparut si in sufragerie udindu-se si mucegaindu-se peretii. De o saptamina, furnizorul a inceput furnizarea agentului termic, consumatorul a dat drumul la maxim la repartitoare (pe banii lui) pentru a se usca peretii.
Intre timp, acesta a facut mai multe reclamatii la OJPC, Inspectia de Stat in constructii, Inspectia Sanitara de Stat, Consiliul Local, PROTV. Au fost la fata locului si au fotografiat dezastrul comisia societatii furnizoare, societatea de asigurari, Inspectoratul Teritorial in Constructii, OJPC, Inspectia Sanitara de Stat, iar ProTV a filmat. Pina acum, nici una din aceste institutii nu a dat un raspuns in scris.
Consumatorul are locuinta, persoanele si bunurile asigurate cu polita "Caminul" pentru o suma asigurata de 35.000 EURO. Inspectorul de daune insa a spus ca situatia creata nu poate fi asimilata cu un risc asigurat, si că indiferent la ce societate de asigurari ar fi avut polita nu ar fi primit despagubiri :-/
Consumatorul doreste sa i se faca dreptate. Copilul a trebuit sa-l mute la parinti, iar sotii dorm pe jos in sufragerie pina vor gasi o solutie, pentru ca si canapeaua din sufragerie este cuprinsa de mucegai. In dormitor nu se mai poate locui si din cauza umezelii si a mirosului intepator de mucegai si din cauza faptului ca toate hainele, asternuturile si saltelele sunt mucegaite.
Fac precizarea ca si celorlalti consumatori li s-au mucegait peretii, iar la altul i-a cazut tencuiala de la peretele aflat deasupra gaurii facute de furnizor, dar nici unuia nu i s-a degradat casa atit de tare incit sa nu se mai poata locui in locuinta.
Avind in vedere ca, in speta, este competenta instanta comerciala, consumatorul a depus la 25.10.2006 o notificare de conciliere directa la furnizor bazat pe art. 720 indice 1 C.pr.civ., s-au intilnit, dupa multe insistente ale consumatorului, acum 2 zile, dar nu a primit nici un raspuns de la furnizor privind modul de solutionare pe cale amiabila a litigiului.

Cum poate sa-l actioneze in judecata pe asigurator? (avind in vedere ca, desi nu este culpa asiguratului, aceasta situatie nu se regaseste explicit in clauzele politei: furt, inundatie, incendiu, cutremur, accident de masina, cadere de copaci pe casa etc.). Cum putea cineva sa prevada o asemenea situatie ? .......
Poate sa-i dea in judecata simultan pe furnizor si pe asigurator, bazat fiind pe O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor ?
Actiunea este scutita de taxa de timbru, conform art. 15 alin. 1 lit. j din Legea nr. 146/1997?
Va rog sa-mi dati un raspuns si eventuale link-uri la spete in materie.
Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 22:52, 12 Noiembrie 2006
Din pacate nu va pot da un raspuns care sa faca referire la practica in domeniu. Pot totusi sa emit o parere bazata pe teorie.

Referitor la asigurator, situatia e putin mai nuantata si se pune problema de interpretare concreta a prevederilor contractuale. E adevarat ca unul din principiile de baza a interpretarii clauzelor contractuale prevede ca enumeratiile au, in general, titlu exemplificativ si nu exhaustiv. Totusi, ar fi total imprudent din punctul de vedere a unei societati de asigurari sa semneze un asemenea contract pentru ca scopul lor e de a diminua pe cat posibil caracterul aleator al contractelor de asigurare.

Raspunsul la acest aspect al problemei rezida, dupa parerea mea, in practica judiciara.

In ceea ce priveste raspunderea regiei de termoficare, parerea mea e ca nu prea avem de-a face cu raspunderea contractuala. Eu as merge mai degraba pe raspunderea delicuala, respectiv art. 998, 999 si 1000 alin. 3 C. civ. As fi inaintat o actiune civila impotriva regiei de termoficare in baza raspunderii comitentului pt. faptele prepusului si nicidecum o actiune in comercial...
Avind in vedere practica neunitara in domeniu am pus in discutie competenta instantei. Nu s-a pus problema inexistentei raspunderii civile delictuale, ci a competentei materiale, avind in vedere ca una din parti - piritul este o societate comerciala.
A se vedea si :
www.avocatnet.ro/content/for... >

Din pacate nu va pot da un raspuns care sa faca referire la practica in domeniu. Pot totusi sa emit o parere bazata pe teorie.

Referitor la asigurator, situatia e putin mai nuantata si se pune problema de interpretare concreta a prevederilor contractuale. E adevarat ca unul din principiile de baza a interpretarii clauzelor contractuale prevede ca enumeratiile au, in general, titlu exemplificativ si nu exhaustiv. Totusi, ar fi total imprudent din punctul de vedere a unei societati de asigurari sa semneze un asemenea contract pentru ca scopul lor e de a diminua pe cat posibil caracterul aleator al contractelor de asigurare.

Raspunsul la acest aspect al problemei rezida, dupa parerea mea, in practica judiciara.

In ceea ce priveste raspunderea regiei de termoficare, parerea mea e ca nu prea avem de-a face cu raspunderea contractuala. Eu as merge mai degraba pe raspunderea delicuala, respectiv art. 998, 999 si 1000 alin. 3 C. civ. As fi inaintat o actiune civila impotriva regiei de termoficare in baza raspunderii comitentului pt. faptele prepusului si nicidecum o actiune in comercial...

De acord cu tine dar numai cu raspunderea civila delictuala nu si pe intemeierea ei pe fapta prepusului. raspunderea delictuala clasica a regiei de termoficare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalzirea unui apartament maria-mihaela maria-mihaela Buna ziua. Exista vreo lege prin care sa pot obliga un vecin din bloc, cu care am perete comun si care nu a locuit niciodata in apartament, in ultimii 8-9 ani, ... (vezi toată discuția)
Apartamente alaturate neincalzite dinculeana dinculeana Buna ziua, Am si eu o problema . Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape ... (vezi toată discuția)
Neincalzirea unui apartament in condominiu lnstefan lnstefan Ma intereseaza pasii si baza legala actionarii in justitie a unui vecin/proprietar de apartament care nu isi incalzeste apartamentul, situatie ce imi creeaza ... (vezi toată discuția)