avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general model pv AGA sau decizie adm(prescriere)
Discuție deschisă în Contabilitate în general

model pv AGA sau decizie adm(prescriere)

va rog frumos sa ma jutati cu un model de pv AGA ptr PRESCRIERE furnizori si clienti, am in contab clienti si furniz din 2002 si vreau sa-i prescriu(asociatul unic mi-a zis sa fac eu toate doc ca el mi le semneaza) si care lege este cu prescrierea?
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 16:10, 17 Februarie 2010
Actele normative in vigoare, in care se gasesc normele ce formeaza institutia prescriptiei extinctive, sunt urmatoarele :Decretul nr. 167 / 1958 , privitor la prescriptia extinctiva care este "legea generala" sau " dreptul comun" in materie.Codul civil ( in special titlul XX- "despre prescriptia din cartea a III-a " ) in masura in care a suferit modificari sau abrogari

Alte acte normative, izvoare de drept civil, ca exemplu amintim Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ , Acte normative aplicabile dpdv fiscal:
Art. 21 alin. (1), (2) lit. n) si (4) lit. o), art. 22 alin. (1) lit. c) si j) si art. 138 lit. d) din Codul fiscal Pct. 321 si 53 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Cheltuielile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, potrivit prevederilor art. 21, alin. (2), lit. n) din Codul fiscal sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:

- procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;

- debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;

- debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;

- debitorul inregistreaza dificultati financiare majore, care ii afecteaza intregul patrimoniu (sunt cele care rezulta din situatii exceptionale, determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi).

Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit potrivit Codului fiscal.

Sumele reprezentand datorii aferente exercitiilor financiare anterioare, neachitate furnizorilor, dar prescrise, se anuleaza din evidenta contabila prin inregistrarea acestora in creditul contului 117 „Rezultat reportat“, analitic distinct, prin formula contabila

401 = 1174.

Aceasta inregistrare contabila este reglementata prin O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 2.374 din 12 decembrie 2007 si anexa privind monografia contabila, publicata in M.Of. nr. 25 bis din 14 ianuarie 2008.

Atentie!
Venitul aferent prescrierii intra in baza de calcul a impozitului pe profit si a impozitului pe venit, dar nu intra in baza de impozitare a TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere pierderi Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie care este procedura de stingere a u nei datorii , deoarece am doua probleme : 1. Am doua firme catre ... (vezi toată discuția)
Prescriere facturi din anul 2008 Catigaspar10 Catigaspar10 am facturi emise in 2008, neincasate. se prescriu? ce se intampla cu cheltuiala?dar cu tva? multumesc (vezi toată discuția)
Creante ce pot fi trecute pe pierdere bobcat27ad bobcat27ad Ce tip de document este necesar pt a putea fi trecute pe pierdere creantele ce nu mai pot fi recuperate? Referat intocmit de jurist este suficient? Ce anume ... (vezi toată discuția)