va rog, dak poate cineva sa ma ajute. cum se calculeaza dobanda de 8% pentru 29680 lei.in modul in care o calculez eu nu ma apropii nici pe departe de modul in care o calculeaza operatorii de la banci:(.va multumesc
pai este un depozit valabil doar pt 30 de zile, iar dupa expirarea termenului banii cu dobanda primita se vireaza in contul deschis curent la banca.va multumesc:)
Deci este vorba de o dobanda de 8% pe an. Prin aproximatie, anul consta din 360 de zile, iar luna se aproximeaza cu 30 de zile (nu stiu, daca asa se face la bancile romana -- la cele germane se face asa, iar aplicand aceasta metoda, am obtinut rezultate destul de bune la calulce si in Romania).
Deci pentru 360 de zile, dobanda ar trebui sa fie cca. 2374 Lei, pentru o singura zi, dobanda ar fi de cca. 7 Lei. Pentru 30 de zile, ca urmare, dobanda ar trebui sa fie in jur de 198 Lei.
Calculul este foarte simplu: se calculeaza cat reprezinta dobanda pe tot anul , se imparte la numarul de 365 zile calendaristice (sau 366 daca este an bisect) , iar apoi cifra obtinuta se inmulteste cu numarul de zile pe care este deschis depozitul!B-)