buna seara. am si eu o intrebare: am terminat facultatea in 2008 si masterul pe 12 feb 2010. in acest timp am luat pensie de urmas, dar acum trebuie sa o intrerup, nu am reusit sa gasesc nimik de munca. stiu ca somajul este 75% din salariul minim brut pe economie, dar eu nu am lucrat niciodata si vroiam sa va intreb daca o sa iau 75% din 705 lei sau 75% din 1200 lei(cat este salariul pentru cei cu studii superioare)?
multumesc:D
In primul rand va trebui sa asteptati 60 de zile dupa ce ati absolvit, si in tot acest timp trebuie sa incercati sa va gasiti un loc de munca.
Indemnizatia de somaj in cazul dvs este o suma fixa, lunara, neimpozabila,care vin se va acorda timp de 6 luni, reprezentand 50% din salariul minim brut pe tara la data acordarii acestuia.
1. 50% din salariul minim pe economie care este de 600 lei.
2. 705 lei este salariul minim pentru bugetari si se foloseste numai pentru ierarhizarea salariilor lor.
3. 1200 lei este salariul minim pentru functiile care necesita studii superioare, din cadrul societatilor comerciale.
4. In 60 de zile de la absolvire trebuie sa va inregistrati la AJOFM pentru a putea primi indemnizatie de somaj dupa acest termen.