Am urmatoarea problema:
1) am lucrat un an pentru o companie pe postul de director economic. Prin urmare aveam toate drepturile de a-mi profesa meseria de economist contabil.
2)am stabilit sa-mi fac un PFA si as vrea sa tin evidenta acontabila de pe CIM pe PFA
Problema apare a in cazul 2 imi trebuie autorizatie CECCAR desi in cazul 1 am toate drepturile prosibile.
Prin urmare dat fiind ca am absolvit o institutie de stat acreditata am urmatoarele intrebari:
a) poate fi asta considerata o restrictionare a drepturilor mele de a-mi profesa meseria? mergand pe ideea ca fac acelasi lucru in ambele cazuri numai ca nu o pot face in mod liber (ca agent economic sau PFA). Codurile CAEN pentru evidenta contabila sunt blocate si se acorda numai in baza unei autorizatii de membru CECCAR.
b) cunoasteti cazuri portaluri unde au fost persoane care au castigat in instanta dreptul la a-si profesa meseria nestingherit de ordonante ce ofera anumitor institutii gen CECCAR, Consultant Fiscal, privilegii neconstitutionale (parerea mea)
c)exista posibilitatea de a ma putea judeca cerand dreptul la libera practica?
simate domn,
va puteti judeca cu oricine si oricat doriti, numai ca in "lumea reala" (Romania)unde se incearca si in mare parte s-a si reusit, monopolizarea multor profesii si domenii de activitate, nu cred ca veti avea succes. Nu am auzit ca cineva sa fi incercat un proces impotriva CECCAR si sa fi castigat. Da, aveti dreptate, este restrangerea sau impiedicarea dreptului la exercitarea profesiei, dar aceasta este situatia reala si sincer, nu am sperante de a se schimba ceva in urmatorii 20 de ani...:confused:
sorry ! ! !
Eu nu doresc sa ma judec cu CECCAR, eventual sa cer derogarea prin ordin judecatoresc a unor limite impuse de lege.
Probabil dupa un astfel de castig multi s-ar arata interesati
Poate daca nu visez prea mult, un astfel de poces nu poate fi inaintat si la Cureta Europeana a Drepturilor Omului intrucat se incalca un drept consitutional de libera profesie? Repet tinand cont de faptul ca acelasi Parlament a acordat si acreditarea institutiei la care au am luat licenta
Asta desigur daca in Ro astepti 1 an o comunicare de sentinta.
Cum bine remarca @eu.ro.lex, se poate discuta despre un “monopol” - cel putin la prima vedere… dar nu si despre “ingradirea exercitarii unei profesii” deoarece profesia dv este “economist” ceea ce e… diferit - in virtutea legii - de “expert contabil” sau “contabil autorizat cu studii superioare”. Au cotit-o destul de istet… Pentru a fi angajat ca economist aveti nevoie de o diploma de licenta (eventual master) iar pt a fi “contabil…” trebuie sa urmati litera legii care reglementeaza aceste profesii…
Altfel spus: nu va este ingradit dreptul la profesia de “contabil…” trebuie doar sa respectati o lege… Si, zau, mai repede va acreditati ca “expert contabil” decat sa obtineti ceva in instanta…
Nu poate fi obtinuta o derogare asa cum doriti. Ca director economic (angajat, deci) aveti dreptul sa semnati situatii financiare etc pentru ca aveti studii de specialitate in domeniu si – in plus – angajatorul poate fi tras la raspundere pt o eventuala “gafa” a dv (ca exemplu). Ca PFA e putin mai complicat...
Pentru a ajunge la CEDO trebuie sa epuizati in RO toate caile de atac… Adica, sa chemati in judecata CECCAR si abia mai apoi sa mergeti la CEDO. De fapt, ar trebui sa chemati in judecata statul roman (reprezentat prin cine? ), pt ca guvernantii au modificat legea de asa natura incat s-a ingradit dreptul unora de a exercita profesia in acest domeniu. Bine, “au dat” guvernantii legea, dar nu chiar “de capul lor” – sa zicem asa.
Pentru a schimba dispozitiile unei legi exista o alta procedura… dar nu si in acest caz… economic-financiar… Poate doar prin “presiune” asupra guvernantilor – ceea ce e putin probabil ca se va intampla.
In concluzie: nu prea aveti sanse sa deveniti contabil PFA fara a deveni “expert contabil” sau "contabil autorizat" (ca de la unii ne doare capul) indiferent cat de bine sunteti pregatit, fara a fi… membru CECCAR.
Expert contabil
cretziella
de 2 ani tin contabilitatea catorva societati avand la baza un cur s de contabilitate(tot de la nir la bilant). anul acesta am absolvit finante banci. ma ... (vezi toată discuția)