avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate asupra unui imobil dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate asupra unui imobil dupa casatorie

Buna ziua! Doresc sa vand un apartament proprietate personala, bun propriu dinaintea casatoriei, si sa achizitionez altul, mai mare, pentru care este foarte posibil sa fie nevoie si de un credit de nevoi personale. Ce solutie exista ca sotia sa nu aiba nici un drept asupra apartamentului nou cumparat? Am fost sfatuit sa fac contractul de cumparare pe numele unei rude cu mine ca procurator de fonduri, este bine asa?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:03, 20 Februarie 2010
art.31 din codul familiei litera f) valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.
buna ziua .
intrucat suma de bani cu care veti achizitiona noul imobil rezulta din vanzarea proprietatii personale , bun propriu al dvs. anterior casatoriei, noul imobil va avea calitatea tot de bun propriu al dvs .
in eventualitatea unui divort , respectiv partaj sotia va invoca eventual un drept de creanta privind diferenta de bani platita in plus la achizitionarea noului imobil.
sau daca veti contracta un credit, dansa va avea dreptul la sulta reprezentand contravaloarea ratelor achitate in perioada casatoriei.
este important sa mentionati in contr. de v-c ca imobilul este achizitionat cu suma de bani rezultata din vanzarea apartamentului proprietatea dvs persoanala .
Si ce garantii solide aveti ca ruda o sa va inapoieze bunul imobil? Sau ca succesorii in drepturi ai rudei, o sa vi-l inapoieze?
ruda respectiva poate fi mama (sunt copil unic) sau matusa (pe care o va mosteni mama doar). In acest caz, vi se pare buna solutia procuratorului de fonduri, ca sa se evite problema sultei/creantei?
Nu se pune problema nici unei sulte. Imobilul nu va intra in masa partajabila dupa un eventual divort. Va ramane bunul dvs. propriu. Exact cum v-au explicat si colegii.



Procuratorul de fonduri se impune in contracte de vanzare-cumparare in care cumparatorul este minor etc. si nu avea de unde sa aiba bani pt cumparare, pt a nu se putea ataca de terti pe motiv de simulatie. Nu este recomandat in cazul dvs.
Am vazut toti cazuri in care parinti/rude apropiate se schimba psihic in momentul dobandirii unor drepturi sau isi imagineaza ca le-ar putea dobandi.

Alte discuții în legătură

Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare cumparare / executare silita Antoaneta2010 Antoaneta2010 Situatia este urmatoarea: sotul are un contract de creditare ( nevoi personale ), pe care nu a mai reusit sa-l plateasca de 3 ani, in toata aceasta perioada el ... (vezi toată discuția)
Poate avea sotul meu vreo pretentie asupra apartamentului cumparat? nicky79 nicky79 Detin inca dinainte de casatorie o casa proprietate personala,dobindita in urma unui contract de vanzare cumparare. Daca vand aceasta casa si imi cumpar un ... (vezi toată discuția)