Buna ziua !
Asi dori sa stiu care este forma legala prin care pot sa platesc munca prestata de un angajat pe "Project Based". Adica fara carte de munca.
Cum ar trebui sa fie contractul si care ar fi taxele?
Ce taxe ar plati firma in acest caz (impozit banuiesc) si ce taxe (daca sunt) ar plati angajatul.
Exista un draft de astfel de contract?
Este destul de urgent... si asi fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta..
Atunci mi se pare foarte ciudat cum unele firme, unele chiar maricele pot face astfel de contracte fara sa il puna pe angajat sa umble pe la administratia financiara.
Contracte fara carte de munca... fara nimic.
Daca trebuie sa se duca la Adm. Financiara este cam acelasi lucru cum s-ar duce direct sa se inregistreze ca PFA.
Dar ca PFA nu trebuie sa ai un atestat, ceva? sau mai exista inca statutul de PFI?
Oricum, eu duc aceasta discutie in baza unui contract semnat de o prietena cu ECDL pentru traduceri de carti din engleaza in romana.
Si sunt doua posibilitati: Ori au gasit ei o metoda pe care o caut si eu.... ori sunt in Ilegalitate.
Merci mult Anca pentru raspunsuri - vad ca esti foarte activa pe acest forum.
Serviciile pe care ti le ofera o persoana fizica pot fi platite prin contract civil (de prestari servicii) in cazul in care este PFA, si da pfa-ul este o persoana acreditata pe baza unui certificat cum este si cazul Traducatorilor, sau prin contract individual de munca pe durata determinata 1-24 luni (pt. ca vorbim de un proiect nu de o activitate continua). In cazul in c are e PFA la firma tu retii 10% impozit pe care ii virezi conf. contabilitatii firmei (stie contabilulu) restul isi va plati el cand declara contractul. Daca il platesti prin CIM tre sa platesti atat tu, ca angajator, cat si el impozitul si taxele catre diversele fonduri( somaj, sanatate, sociale) cine iti face statele de plata stie procenetele si iti poate calcula exact suma. Ai amintit traducatorii, ei au un statut al meseriei de traducator si sunt inregistrati la admin. financiara si isi declara anual veniturile obtinute din contracte ca PFA. Din pacate cand contractezi o pers. fizicia sa-ti prestze o activitate si pers. respectiva nu este autorizata nu ai alternativa decat sa-l platesti prin Contract individual de munca si atunci cand negociezi suma de plata trebuia sa tii cont ca vei plati inca aproape 50% impozite si taxe ca sa ramana cu suma neta.
O problema asemanatoare avem si noi la firma: avem nevoie de executarea unor lucrari ce presupun folosirea de forta de munca necalificata(ex.saparea de santuri) ;aceste lucrari se pot finaliza in mai putin de o luna.Am apelat la 3 persoane care nu au nici un fel de calificare. Putem incheia cu acestea ct.de prestari servicii? Desigur nu sunt persoane autorizate!