avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de mostenitor dupa decesul mamei,atunci cand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de mostenitor dupa decesul mamei,atunci cand tatal refuza orice contact cu familia si dispare la o alta femeie!

Va rog mult sa ne ajutati ,pentru ca nu stim de unde sa incepem in rezolvarea unei situatii cel putin delicate de succesiune...
In urma cu cca 4 ani a decedat soacra mea. Pe numele ei,rezultat din casatorie era un apartament cu 3 camere intr-o zona centrala a Bucurestiului. Dupa decesul ei n-au fost facute acte de succesiune,iar socrul meu(in varsta de 78ani) a intrerupt fara nici un motiv orice legatura cu familia si a disparut! Ultima oara aflasem de la o sora a lui in urma cu 8 luni ca s-a mutat la o alta femeie... Apartamentul este incuiat,iar la adresa nu este nimeni de gasit! Actele casei sant tot la el, noi fiind numai in posesia unei copii a certificatului de deces al soacra-mii. Nici nu stim daca socrul mai e in viata sau nu! Din casatoria lor au avut doi baieti,unul fiind sotul meu,celelalt a decedat inaintea decesului mamei lui,dar are 2 copii care nu stiu ce drepturi de mostenire au. Va rog mult sa ne ajutati spunandu-ne ce drepturi are socrul meu,sotul meu si eventual cei doi nepoti ai nostri! SI DE UNDE SA INCEPEM SI CE TREBUIE SA FACEM PENTRU A INTRA IN POSESIA DREPTURILOR DE MOSTENITOR!!! MII DE MULTUMIRI !!
Cel mai recent răspuns: ContSters129512 , utilizator 21:57, 18 Februarie 2010
puteti afla de la evidenta populatiei daca mai traieste,si sotul si nepotii au drepturi,v-as sfatuii sa consultati un avocat .Succes!
in primul rind trebuie sa va prezentati la un notar public. un duplicat dupa certificatul de deces il puteti obtine de la starea civila. socrul dv. detine o cota de 5/8 din imobil/masa succesorala. sotul dv. impreuna cu cei doi nepoti, in calitate de urmasi ai tatalui lor, detin o cota de 3/8 din masa succesorala.
Dupa opinia mea mostenirea s-ar fi impartit astfel: dupa decesul soacrei:
-66.66% sotul ei(socrul dvoastra)
-16.66% sotului dvoastra
-16.66% fratelui decedat: din care: 11.84%=sotiei lui
2.96%=unui fiu
2.96%=celuilalt fiu
In drepturi sunteti, asta daca dansa nu a avut un testament care ofera drepturile sale de mostenire uneia sau mai multor persoane aceleasi sau diferite decat cele care fac parte din familia sa. Atunci ar fi alta distribuire alprocentului din mostenire.
Ca sa puteti face ceva cu apartamentul, ar trebui sa detineti 100% din dr. de proprietate sau sa le achizitionati de la ceilalti indivizi (prin contract de vanzare cumparare) sau sa cadeti cu totii de acord despre ce aveti de gand sa faceti cu imobilul. Atata timp cat sotul soacrei dvoastra nu este declarat mort legal, acesta isi va putea manifesta vointa asupra imobilului, el are dreptul de a face sau nu face nimic. Va recomand sa ajungeti la un acord intre parti.

Sper sa va ajute sfatul meu.Stima si respect.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
ContSters129512, utilizator
Te contrazic catalin!!
Socrul detine 4/6
si sotul impreuna cu nepotii 2/6
Avea 5/8 socrul daca avea 3 copii, are doar 2.
ovidiudetesan a scris:

-16.66% fratelui decedat: din care: 11.84%=sotiei lui


N-are ce sa caute nevasta lui in povestea asta.
La mostenire vin doar nepotii de fiu predecedat, prin reprezentare. Ei culeg partea de mostenire ce s-ar fi cuvenit tatalui lor daca ar mai fi fost in viata la decesul mamei lui (bunica nepotilor).
Nora nu vine la mostenirea soacrei prin reprezentare.

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Lnstanta de tutela petre_marian petre_marian buna ziua.Va scriu in legatura cu urmatoarea problema.Socrul.meu a ,murit in urma cu 10 ani soacra-mea ramanand sigura intr-un apartament cu 2 camereEiau avut ... (vezi toată discuția)