avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie datorie

buna seara! am si eu o problema si as dori o informatie.in anul 2000 , cu aproximatie , am avut 2 abonamente pe [editat], la care in anul 2006 am renuntat, plecand in alta tara. am platit factura care mi-a sosit acasa, insa se pare ca ulterior a mai sosit o alta factura, pe care eu n-am primit-o si despre care , pana ieri 17.02.2010 , nu aveam habar. cum am aflat? pentru ca ieri , am primit un plic de la o firma [editat], care spune la am o datorie ei de 893 lei, in urma cesionarii contractului de catre [editat] pe 20.12.2007. acestia mi/au aplicat o penalizare de 0,5% pe zi. cum se face ca din 2007 , eu primesc acea notificare tocmai in 2010? este normal? mai ales este in conformitate cu prevederile legale asa ceva? de altfel am inteles ca exista un termen prescriptiv , conform Codului Civil de 3 ani , de la datoria initiala...si cum asta se presupune ca a fost in iunie 2006 , am primit notificarea in febr 2010..sunt aproape 4 ani. si inca o intrebare. daca intr-adevar, as fi avut acea datorie , despre care cei de la [editat] spun ca m-au instiintat printr-un msj,pe care nu l-am primit, e normal ca eu sa platesc aprox 900 lei,daca acel contract a cesionat in 2007 si societatea de recuperari ma notifica toccmai acum? legal,(daca puteti preciza articolul) au castig da cauza ei daca se ajunge in instanta? pentru ca eu acea suma n-am s-o platesc , intrucat nu ma consider responsabila pentru primirea acelei instiintari dp atat tp. va multumesc si asptept un raspuns din partea dvs. cat mai urgent.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Ynocenta, nu vad legatura raspunsurilor tale cu problema userului.
NU e nelegala nici cesiunea sau novatia, ce-o fi fost, nu e nelegal nici ca un creditor sa tot notifice debitorul sau chiar dupa ce s-a prescris dreptul la actiune.
Creanta inca exista si e valabila insa, asa cum spune Ioana, nu mai exista un drept la actiun e corespunzator pentru recuperarea ei.
De aici si pana la actiuni ilegale e maaaare diferenta.

Doamna neacsu_laura, solicitati documentele care stau la baza creantei si ascultati sfatul Ioanei, e unul bine intemeiat.
Nu Codul civil zice de prescriptie prea multe, cu un decret 167/1058, dar nu vad sa aiba importanta citirea exacta a articolelor de lege, caci pentru interpretarea lor trebuie citit un capitol din dreptul civil.
Vedeti actele intai.

:offtopic: Va rog nu mai mentionati denumirea firmelor la care va referiti, pentru viitor aceste mesaje vor fi sterse, ele fiind impotriva regulamentului de postare.
Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
va multumesc pentru raspunsuri. nu pot vb cu cei de la acea societate , sunt foarte reticenti si au tendinta sa devina nervosi. in plus de asta ei zc ca ar fi sot efectuata o plata pe 24 febr. 2007, deci termenul de 3 ani ar fi pe 24 luna acesta,nu? dar, ioana zcea ca acel termen curge de la data scadenta a facturii respective. imi puteti spune cu exactitate la ce articol este aceasta prevedere din Codul Civil? pentru ca nu eu am reusit sa-l gasesc. in plus , citeam in contractul cuiva cu aceeasi retea de telefonie mobila , faptul ca inainte de cesiunea acea retea de telefonie mobila este obligata sa notifice clientul despre acesta procedura. iar pe mn nu m-a instiintat nimeni. intrebarea este : daca s-au implinit cei trei ani de prescriptie a datoriei , conform spuselor lor pe 24 febr 2010 ar fi , si eu nu platesc , ajungem in instatnta, ei ar avea castig de cauza? in conditiile in care cu rea vointa nu mi-au trimis pana acum acasa nici o alta notificare , tocmai pentru a beneficia de acele penalizari de 0,5% pe zi. pentru ca, ei spun ca au trimis prin Posta Romana , dar asta nu coincide cu faptul ca eu am si luat la cunostinta. va multumesc anticipat.
buna seara,am si o mica problema,acum 7 ani mama mea a decedat,dupa decesul ei sa facut succesiunea la apartament intre mine,tatal meu si sora mea mai mare;de o buna perioada de timp tatal meu a acumulat o datorie foarte mare la intretinere(si revuza sa faca tot posibilul sa plateasc)si riscam executarea silita,daca s-ar scoate la licitatie mie cat imi revine?sau pot sa imi cer parte pana sa se scoata la licitatie apartamentul?(tinand cont ca este vorba de un apartament cu 2 camere,confort1 decomandat si ca nu sunt in relatii bune cu tatal meu de foarte mult timp din 2008 cand am fost data afara) .
Mai am inca o problema,la sfarsitul anului 2007 am facut o descoperire de card la BRD,am platit pana in 2008 aprilie iar de atunci nu am mai avut posibilitati sa platesc ramanad fara loc de munca si in acel moment eram si singurl venit al familiei,o perioada de timp mia venit instiinta de la banca cu cat am de platit apoi am inteles ca firma EOS mia preluat dosarul.In 2008mam casatorit(nu legal ci concubinaj)acum ceva timp am intrat in posesia unui plic de la firma EOS in care mi se spune exact suma pe care o am e restituit,daca platesc dupa cat timp sunt scoasa din biroul de creite?(este vorba e 2500lei noi).
Va multumesc si sper ca ma veti ajuta si ma veti indruma ceea ce sa fac
@nikolla
va confruntati cu situatie delicata ,atat cu restantele acumulate in cadrul asociatiei de proprietari cat si cu debitul acumulat la unitatea bancara.
Incercati o esalonare a sumelor,altfel ,atat asociatia cat si unitatea bancara pentru recuperare ,vor promova actiune in instanta si in final tot executarea silita va fi unica solutie
Doamna neacsu, eu n-am spus sa vb cu ei, ci sa le solicitato actele, sunt chestiun i distincte.
Le trimiteti o scrisoare in care le cereti actele care stau la baza creantei. NU stiu de unde cunoasteti ca trenuia sa va notifice schimbarea creditorului inainte de cesiune, nu este corect.
V-am spus, nu este vorba despre Codul civil, ci de un decret din 1958 (nu 1058, cum gresit am tastat).
Dar ca sa stabileasca un jurist daca e prescris sau nu, e nevoie sa vada actele si nu vad cum dv. ati sti mai bine sa vedeti daca s-a prescris chiar in lipsa actelor.
Daca exista o chitanta din 2007, trebuie vazuta, trebuie poate contestata plata etc. Nu putem sti cine va castiga, nu am vazut actele, nu putem da pareri asa ca pot fi eminamente eronate.
Noi v-am dat aici cateva idei, mai departe vedeti dv. actele sau un jurist, ca nu ne putem aventura in dat cu pareri in lipsa de informatii exacte.

Alte discuții în legătură

Se poate prescrie o datorie? dima ion dima ion buna ziua,ma numesc dima ion si am o datorie la intretinere de 4 ani.Aceasta suma poate fi exonerata in baza decretului 167/1958.Daca da datimi un sfat in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)
Problema cu firma de recuperari Nicoleta 24 Nicoleta 24 Buna ziua, numele meu este Nicoleta si am o problema cu [firma de recuperare]. In anul 2003 am avut un contract cu [EDITAT] (telefonie mobila), si am avut o ... (vezi toată discuția)