avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... tranzactie imobiliara cu probleme
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

tranzactie imobiliara cu probleme

La data de 18.08.1982 parintii mei au cumparat o proprietate in Baia Mare , constand in casa , anexe si teren cca 2 ha. in vaza unui contract de vanzare cumparare incheiat in prezenta a 2 martori .
Conform legii de la acea vreme ei au putut intabula doar dr de propr asupra casei , a terenului ocupat de aceasta si respectiv 200 m.p teren reprezentand cota maxima ce putea fi intabulata la acea data( lot ajutator).
In consecinta in anul 1996 vanzatorul primit titlul de proprietate pentru terenul vandut conf Legii 10 , iar parintii mei au fost nevoiti sa il mai cumpere odata la pretul pietii din 1996 , in concurenta cu alti cumparatori. Au platit pretul si au mers la notar pentru incheierea contractului de v/c in forma autentica , insa acolo li s-a spus ca se pot intabula toate numerele topo , mai putin 1500 m p despre care s-a spus ca nu sunt cuprinsi in titlul de proprietate al vanzatorului . In cursul expertizei notariale , s-a constatat ca vanzatorul nu a cerut in mod expres atribuirea acestei suprafete (1500 mp) intrucat a recunoscut ca acea suprafata a fost vanduta in 1982 si nu a mai pretins drepturi asupra ei. A urmat o lunga actiune in instanta sustinuta de parintii mei ( fiananciar) dar facuta in numele vechiului proprietar , pentru a se obtine includerea in titlul de preoprietate al vanzatorului suprafata de 1500 mp. solutionata prin hotararea definitiva si irevocabila a tribunalului Maramures -care admite cederea in totalitate.in 2008. Acom , se afla din nou in fata notarului cu acelasi teren de data aceasta cu unicul mostenitor al defunctului vanzator , care recunoaste ca i-a fost platit tot terenul , inclusiv aceasta suprafata de 1500 mp , si consimte sa incheie un nou contract de vanzare cumparare pentru suprafata ramasa (1500 mp ) fara a mia pretinde o noua plata pentru acerasta , cu conditii doar sa nu fie obligat la plata vreunei taxe , de orice natura.
In aceste conditii , parintii mei , in calitate de cumparatori , sunt tinuti la plata impozitului pe tranzactie de 3% - care pentru toata suprafata se ridica la cca5200 RON , sau pot obtine o derogare , intrucat sunt in posesia acestui teren din 1982.?
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 22:06, 18 Februarie 2010
nu aveti nici o derogare.. cand se incheie actul d e vanzare cumparare atunci este datorata taxa catre stat
Multumesc. Asa m-am gandit si eu, doar ca maine mergem din nou la notar si .. sunt tare multi bani .
Multumesc inca odata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa, teren si gradina. lipsa titlu proprietate gradina. Cristian T Cristian T Am mostenit direct de la tatal meu, proprietate (neintabulata), compusa din: - casa-curte-gradina, situate in acelasi loc, intravilan, inconjurat de alte ... (vezi toată discuția)
Problema fond funciar vladvlad vladvlad Am o problema cu privire la un teren Tatal meu, in prezent decedat, a incheiat in anul 1998 un antecontract de vanzare cumpare pentru o suprafata de teren de ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare romeosuceava romeosuceava Buna ziua ! Am o problema cu niste tereuri pentru care doresc o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparere astfel: Am cumparat ... (vezi toată discuția)