avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunurile comune ale sotilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunurile comune ale sotilor

Buna ziua !
Incerc sa gasesc raspunsul la urmatoarea speţă, poate Dvs o să mă ajutaţi.
M-am casatorit in anul 2007. La data casatoriei soţul şi socrul meu erau moştenitorii al unui apartament, în urma decesului soacrei mele. După un an de la data incheierii casatoriei noastre, soţul şi socrul meu au vândut acest apartament iar cu banii obţinuţi (fără alte contribuţii) au cumpărat un alt apartament, care au convenit să fie întabulat pe numele soţului meu. Intabularea s-a făcut prin hotărâre judecătorească întrucât vânzătorii nu s-au prezentat la notar pentru încheierea actului autentic (deşi nu s-au opus vânzării). In motivarea hotărârii nu s-au făcut menţiuni despre provenienţa banilor, apartamentul fiind dobândit prin vânzare-cumpărare. La această dată soţul meu este înscris în cartea funciară ca unic proprietar al apartamentului. Intrebarea mea este dacă eu personal în calitate de soţie pot să aplic pentru programul "Prima casa" ?[/b] Cunosc faptul că "bunurile dobândite în timpul casatorie ide unul dintre soţ , sunt de la data dobândirii bunuri comune ale soţilor", însă conf. art. 31 lit. b din Codul familiei, nu sunt bunuri comune "bunurile dobândite în timpul casatoriei prin moştenire...." Cum pot face dovada ca preţul apartamentului au provenit prin moştenire. Si in prezent locuim împreună cu socrul meu şi am dori să aplicăm la acest program pentru a cumpăra un apartament si a ne separa de acesta. Vă multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:07, 19 Februarie 2010
Dovada unui bun provenit dintr-o succesiune poate fi facuta prin inscrisuri (certificat de calitate de mostenitor , certificat de mostenitor , actul de partaj , tranzactie, sau orice alt inscris prin care s-a sistat indiviziune, inscrisuri care atesta instrainarea bunului si dobandirea pretului ) si martori.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)
Partaj? pretentii la divort? wap54 wap54 Va rog un sfat, inaintea casatoriei am dobandit prin mostenire o suma de bani. M-am casatorit ulterior dobandirii, am constatat ca nu am facut tocmai bine caci ... (vezi toată discuția)
Caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei printr-o hotarare judecatoreasca dar numai pe numele unuia din sot Mihaela Forogau Mihaela Forogau un apartament este dobandit in timpul casatoriei numai de catre unul dintre soti, printr-o hotarare judecatoreasca prin care s-a perfectat ... (vezi toată discuția)