avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj? pretentii la divort?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj? pretentii la divort?

Va rog un sfat, inaintea casatoriei am dobandit prin mostenire o suma de bani. M-am casatorit ulterior dobandirii, am constatat ca nu am facut tocmai bine caci sotia a urmarit doar banii nu si pe mine. Banii inca nu au intrat in posesia mea, obtinand doar hotarare pentru mostenire dar nu si banii. Inca nu am un an de la casatorie dar vreau sa divortez. Sotia mea ar putea avea dreptul sa ceara ceva din mostenire? Fac mentiunea ca nu lucreaza si nu a lucrat niciodata, stam cu chirie iar in casa nu a adus niciun bun. Ce drept are ca dupa divort sa ceara partaj, pretentii asupra mostenirii mele dobandite anterior casatoriei? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:24, 28 Iulie 2009
Sunt bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a. bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei. Soţii sunt coproprietari asupra bunurilor dobândite de ei înainte de încheierea căsătoriei ceea ce înseamnă că ele sunt bunuri proprii, chiar dacă fac obiectul proprietăţii comune pe cote-părţi.

b. bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat sau donaţie, afară de cazul în care dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune. Bunurile dobândite prin moştenire, legat sau donaţie în timpul căsătoriei devin bunuri proprii datorită caracterului personal al dobândirii lor. Dacă bunurile dobândite prin moştenire ar deveni comune s-ar încălca devoluţiunea succesorală stabilită de lege. În ceea ce priveşte liberalităţile, acestea sunt acte cu titlu gratuit făcute în considerarea persoanei gratificate.

Sfatul meu: divortati linistit fiindca nu impartiti acea mostenire cu nimeni!B-)
Din fericire pentru dumneavoastra, nu poate sa ridice nici o pretentie la acei bani primiti ca mostenire.
=D>
Bunurile provenite dintr-o succesiune se incadreaza categoriei de bunuri proprii , daca nu este prevazut contrariul.Chiar daca ati achizitiona prin acte juridice anumite bunuri , in timpul casatoriei , prin sume de bani dobandite din instrainarea unui bun succesoral , acestea vor avea tot calitatea de bunuri proprii.
Sotia nu are nici un drept asupra acestor bunuri provenite dintr-o mostenire , nu vor face parte din masa bunurilor comune partajabile.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Asa cum deja vi s-a explicat, sotia nu are niciun drept asupra banilor proveniti din mostenire. Insa, pentru a putea divorta ar fi necesara scurgerea unui an de la inchieerea casatoeriei, daca va ganditi la un divort prin acord. Insa fiind dat faptul ca ati fost lamurit in privinta banilor, ati putea totusi sa va mai ganditi, poate ca , admitand chiar faptul ca a urmarit banii dvs, iar dvs. stiind acum ca banii va apartin , mai aveti sansa de a va consolida relatia, de a intemeia un camin, fiindca , imi imaginez ca si dvs. ati avut un motiv pentru a o cere in casatorie, poate chiar acela ca o iubiti;) Poate ca ea are si unele calitati care..:)
nu are nici un drept asupra sumei de bani pe care ati primit-o cu titlu de mostenire.
donatiile, mostenirile sunt personale .

Alte discuții în legătură

Tranzactie intre rude de grad i popd_ms popd_ms Am o situatie complicata si as avea nevoie de un sfat (cel putin sa stiu de unde sa incep demersurile). Sunt impreuna cu actuala sotie de peste 10 ani si de ... (vezi toată discuția)
Drepturi sotie asupra bunurilor din timpul casniciei nicutarasescu nicutarasescu Ce drepturi are o femeie maritata de 9 ani intr-o familie?Mai exact:sotul sustine ca absolut tot ,apartement,masina si proprietati sunt pe numele lui desii au ... (vezi toată discuția)
Mostenire inainte de divort alex_v alex_v Speta: Doi soti casatoriti de un an si sase luni se afla in coproprietate devalmasa. In tot acest timp ei locuiesc in chirie si nu au nici un bun ... (vezi toată discuția)