Speta:
Doi soti casatoriti de un an si sase luni se afla in coproprietate devalmasa. In tot acest timp ei locuiesc in chirie si nu au nici un bun comun.
Sotul este chemat la mostenire si dobandeste un apartament intr-un loc central al orasului cu o valoare destul de mare. La trei luni dupa dobandirea mostenirii, in urma unor neintelegeri, cei doi soti decid sa divorteze.
In aceasta situatie legea prevede ca sotia ar avea dreptul sa ceara partajul si sa dobandeasca jumatate din bunul care era proprietate comuna in timpul casatoriei.
Desi este legal, nu mi s-ar parea corect ca sotia sa dobandeasca o asemenea suma de bani, dintr-un simplu ,,noroc'' si mai ales ca nu a contribuit cu nimic la dobandirea apartamentului.
Cum credeti ca ar trebui procedat pentru ca sotul sa nu piarda apartamentul? Se poate actiona in vreun fel in sensul asta?
Bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie, sunt bunuri proprii ale sotului, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune. Donatiile si legatele, libaralitatile sunt acte juridice cu titlu gratuit, facute in considerarea persoanei gratificate, asadar bunurile dobandite prin donatie si legat sunt bunuri proprii pentru a se respecta vointa dispunatorului.
Daca dovediti ca bunul este mostenit nu va fi bun comun ci bun propriu.
Nu se va putea cere cu succes de catre celalalt sot partajul asupra unui astfel de bun.