avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire inainte de divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire inainte de divort

Speta:
Doi soti casatoriti de un an si sase luni se afla in coproprietate devalmasa. In tot acest timp ei locuiesc in chirie si nu au nici un bun comun.
Sotul este chemat la mostenire si dobandeste un apartament intr-un loc central al orasului cu o valoare destul de mare. La trei luni dupa dobandirea mostenirii, in urma unor neintelegeri, cei doi soti decid sa divorteze.

In aceasta situatie legea prevede ca sotia ar avea dreptul sa ceara partajul si sa dobandeasca jumatate din bunul care era proprietate comuna in timpul casatoriei.

Desi este legal, nu mi s-ar parea corect ca sotia sa dobandeasca o asemenea suma de bani, dintr-un simplu ,,noroc'' si mai ales ca nu a contribuit cu nimic la dobandirea apartamentului.

Cum credeti ca ar trebui procedat pentru ca sotul sa nu piarda apartamentul? Se poate actiona in vreun fel in sensul asta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:49, 1 Iunie 2013
Bunurile primite mostenire sunt bunuri proprii si vor ramane asa tot timpul.

Acestea nu pot fi considerate bunuri comune.
Va multumesc!
Bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie, sunt bunuri proprii ale sotului, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune. Donatiile si legatele, libaralitatile sunt acte juridice cu titlu gratuit, facute in considerarea persoanei gratificate, asadar bunurile dobandite prin donatie si legat sunt bunuri proprii pentru a se respecta vointa dispunatorului.
Daca dovediti ca bunul este mostenit nu va fi bun comun ci bun propriu.
Nu se va putea cere cu succes de catre celalalt sot partajul asupra unui astfel de bun.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie intre rude de grad i popd_ms popd_ms Am o situatie complicata si as avea nevoie de un sfat (cel putin sa stiu de unde sa incep demersurile). Sunt impreuna cu actuala sotie de peste 10 ani si de ... (vezi toată discuția)
Partaj? pretentii la divort? wap54 wap54 Va rog un sfat, inaintea casatoriei am dobandit prin mostenire o suma de bani. M-am casatorit ulterior dobandirii, am constatat ca nu am facut tocmai bine caci ... (vezi toată discuția)
Partajul judiciar - nuante leslie leslie In cazul in care sotul si sotia au cumparat/construit in timpul casatoriei un teren+ vila la tara si doua garsoniere in oras, date in folosinta copiilor, toate ... (vezi toată discuția)