Buna ziua,
Ieri am fost la primarie sa platesc impozitul pe 2010 pentru casa si masina.
Spre surprinderea mea, angajatul primariei care se ocupa cu incasarea impozitului nu a vrut sa incaseze acest impozit .
Motivul - in dec 2009 am 0 amenda de circulatie neplatita si conform spuselor acestuia trebuie platita intii aceasta amenda; degeaba am incercat sa i explic ca aceasta amenda este contestata in judecatorie, angajatul nu incaseza impozitul decit daca platesc amenda integral.
E abuz din partea functionarului? cum se poate rezolva aceasta problema - plata impozitului separat, plata amenzii daca judecatoria decide?
Ce ma sfatuiti?
multumes cpentru raspuns!
mergeti la judecatorie si cereti un certificat de grefa pe care-l depuneti la primarie.
cf art 32, alin 3 din OG nr. 2/2001: Plângerea suspendă executarea
practic e vina IPJ-ului ca a trimis amenda spre executare fara sa astepte trecerea termenului legal de contestare.
art. 39, alin 2 din acelasi act normativ În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă
chiar si asa, functionarul primariei nu va poate obliga sa achitati o anumita creanta bugetara, dvs. stabiliti ce anume doriti sa achitati.
temei legal: art. 115 cod procedura fiscala:
(1) Dacă un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală principală pe care o stabileşte contribuabilul