avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati vechi > 10 ani
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati vechi > 10 ani

Dupa cat timp mi se acorda penalitatile la restanta pe care o am ?
Se calculeaza de atunci de cand am restanta sau este o limita ( 2 - 3 ani ) ?

Mentionez ca penalitatile sunt la asociatie de locatari. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Mariannn, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 22:52, 19 Februarie 2010
Conform dispozitii in vigoare,in raport de hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari,penalitatile la sume neachitate ,se aplica dupa decaderea termenului dispus de adunarea generala,de regula 50 zile
Conform dispozitii in vigoare penalitatile se aplica pe transe de sume neachitate,in raport de vechimea acumularii acestora.
Surprinde termenul mentionat de dvs 10 ani,in raport de dreptul asociatiei de proprietari,ca in cazul nesolutionarii amiabile la nivel intern,asociatia dupa 90 de zile de neplata,detine parghiile legale a investi instanta de judecata cu solutionarea actiunii de recuperare restante la plata cotelor individuale de intretinere.
De regula este de preferat achitarea in termenul legal prevazut a cotelor individuale intretinere,pentru indepartarea situatiilor cu repercursiuni reciproc neplacute
In situatia acumularii de restante,este de preferat solutionarea prin discutie directa deschisa ,eventual asumarea responsabilitatii concrete de esalonare plata;varianta permite protejarea surselor proprii finaciare ,care in cazul solutionarii prin instanta de judecata,presupune acoperire cheltuieli conexe
Avand in vedere ca tema deschisa de dvs face obiectul multor mesaje,pentru a parcurge opinii si solutii,accesati cu incredere sectiunea asociatii de proprietari
ynocentta, utilizator
Nu am inteles, poate nu m-am exprimat bine deci :

Am acumulat datorii la intretinere in valoare de 2500 lei in urma cu 10 -12 ani si in 2008 asociatia mi-a calculat penalitati din 2002 pana in 2008 de vreo 8000 lei. As vrea sa stiu daca este corect sau nu, pentru ca din anumite surse am inteles ca nu poate sa calculeze penalitati la o datorie mai veche de 3 ani, bineinteles ca pana in momentul de fata penalitatile au tot crescut pana la 9000 lei si datoria de fata este 1800 lei.
Momentan sunt somant sa platesc aceste datorii, daca nu ma trimite in judecata.
Mariannn, utilizator
legea 230 prevede clar ca penalizarile nu pot depasi cuantumul sumei datorate.
intr-adevar, exista niste reglementari privind prescriptia datoriilor mai vechi de 3 ani, dar nu cunosc prea multe amanunte. incercati sa dati cautare "prescriptie datorii" pe site sau pe google si veti gasit ceva mai multe informatii. dar cel mai bine ar fi sa contactati un avocat specializat in problema dvs
ar mai trebui sa cereti temeiul in baza carora vor sa va calculeze ACUM penalizarile de atunci .... ele trebuiesc calculate de cind a fost luata in adunarea generala decizia de impunere a penalitatilor.
sint totusi surprins ca nu ati fost dat in judecata pina acum pentru aceste datorii mai vechi de 10 ani
Multumesc pt informatii
Am mai fost dat in judecata in 2004, dar nu pt. penalitati ci pt. datorii, bineinteles ca a ramas sa achit datoriile (30 % din pensie lunara, suma care era mai mica decat era intretinerea lunara pe atunci). Deci am platit mai mult de cat au spus cei de la judecatorie dar nu am reusit pana acum sa achit datoria.
@carol_lorac
spre stiinta
Decret numar :167 din 10/04/1958 privitor la prescriptia extinctiva textul actului publicat in B.Of nr 19/21 apr.1958
ART 3 Termenul de prescriptie este de 3 ani.

@Mariannn
Pentru lamurirea situatiei dvs ,care in fond este foarte simpla solicitati oficial presedintelui de asociatie ,in conformitate cu drepturile care le detineti in asociatie,prevazute de art 10 din L nr 230/2007,HG nr 1588/2007 art 12A d) sa va comunice oficial valoarea fondului dvs de rulment,natura sumelor existente ca si restante
Pentru cei avizati,solutionarea problemei dvs este relativ simpla din punct de vedere contabil,dar ridica reale probleme celor care nu cunosc si nu aplica modalitatea legala de stornare sume
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Stingerea penalitatilor dupa o perioada de 3 ani tudorelburlui tudorelburlui Am o suma mare de dat la intretinere . Suma s-a acumulat pe o perioada de 5 ani timp in care nu am primit nici o instiintare si nici nu am fost data in ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)