eXistenZ a scris:
- Domnul X va prezinta astazi urmatoarea situatie:
La 20 martie 2004 a primit o scrisoare de la un foarte bun prieten - B care ii solicita insistent un imprumut de 10.000 EURO.
Desi legea interzice proba cu martori a unor acte referitoare la sume de bani mai mari de 250 lei, A poate invoca "imposibilitatea morala de preconstituire a unui act" date fiind relatiile dintre A si B.
Uite si o speta care te poate ajuta:
In speta, reclamanta a probat ca intre ea si parat existand raport de concubinaj, s-a aflat in imposibilitate morala de a intocmi un inscris doveditor al imprumutului de 18.000 DM, astfel ca in mod corect prima instanta si apoi cea de apel au conferit valoarea unei marturisiri neprezentarii paratului la interogator, in sensul art. 225 Cod procedura civila, pe care au coroborat-o cu adresa politiei, din continutul careia reiese ca paratul, prezentandu-se la politie in urma reclamatiei fostei concubine, a recunoscut imprumutul de la aceasta a sumei de 18.000 DM. Aceste recunoasteri au fost coroborate si cu declaratiile martorilor audiati in cauza, care aveau cunostinta de relatiile de concubinaj ale partilor si de faptul ca reclamanta avea economisita suma de 18.000 DM.
Dispozitiunile restrictive ale art. 1191 Cod civil referitoare la admisibilitatea probei testimoniale nu-si gasesc aplicare in situatiile prevazute de art. 1198 Cod civil, care se refera la imposibilitatea materiala si morala a creditorului de a preconstitui dovada scrisa despre obligatia ce pretinde. In sensul aratat, nu poate fi nici o indoiala ca
relatiile ce exista in mod obisnuit intre rude apropiate, firesti sau prin alianta, intre soti ori intre prieteni vechi, sunt incompatibile cu comportari din care ar reiesi o lipsa de incredere a unora fata de altii cum ar fi aceea de a pretinde intocmirea unor inscrisuri pentru constatarea operatiunilor juridice ce intervin intre ele.
Curtea Suprema de Justitie, decizia nr. 2546 din 14 noiembrie 1997