Buna ziua,am si eu o intrebare.Am terminat facultatea in 1994,apoi am luat ajutor somaj 9 luni dupa care am fost angajata pana in anul 2006 decembrie.in 2006 am avut contractul de munca suspendat pentru ca am fost in concediu postnatal pana in octombrie 2008.Din 2008 si pana in prezent am fost incadrata pe un post inferior cu un salariu net de 600 lei.intrebarea este pot beneficia de somaj,cat timp,si ce suma mi se cuvine? Va multumesc
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea CIM sa fie facuta din motive neimputabile salariatului si sa aveti un stagiu de 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare depuneri cererii.
Suma reprezinta 75% din salariul minim pe economie (600 lei) la care se adaoga un procent din salriu in functie de vechime :
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Perioada de somaj este data de Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
...
Pentru cele 12 luni necesare pentru calculul indemnizatieie de somaj se iau lunile lucrate dupa CCC pana la 2 ani si se completeaza cu numarul de luni necesare de dinainte de CCC.