avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare indemnizatie presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare indemnizatie presedinte

In 2008 presedintele unei asocoatii de proprietari si-a stabilit salariul de 400 de lei/luna la o sedinta la care au participat doar 10 persoane din totalul de 33 de proprietari. Din acestia 9 au fost de acord cu salariul. In tot acest timp, presedintele nu si-a indeplinit nici una dintre obligatiile prevazute de Legea 230/2007, motiv ptr care noi, proprietarii, am intocmit un tabel cu propunerea de a-i elimina salariul presedintelui, tabel in care au fost obtinute 22 de semnaturi, deci peste 50 % +1 cat era minimul necesar. Cum putem sa punem in executare propunerea facuta pe tabel?
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 10:14, 7 Decembrie 2011
legea 230 prevede, din pacate, o alta anomalie ... contestatia unei decizii a AG sau CE se face in 45 de zile in ... INSTANTA. aceasta prevedere descurajeaza orice astfel de "neobrazare" si legalizeaza ilegalitatile comise in aceste organisme ... pentru ca in majoritatea asociatilor cenzorul nu are vreun cuvint de spus privind ilegalitatea, fie ca parerea ii este ignorata (a se vedea cazul de la blocul userului @presedintele, unde am adus argumente clare ca se poate intimpla asa ceva), fie ca nu stie ca are aceasta atributie, fie ca nu cunoaste legea, fie ca nu-l doare nicaieri si este indiferent la aceste ilegalitati, fie este prea slab psihic si mental sa-si impuna punctul de vedere, etc
@cavallis ... fie ca este adunare ordinara sau extraordinara, daca a fost prima convocare a acesteia si nu s-a intrunit cvorumul de 50%+1 si s-au luat acele decizii, acele decizii sint ilegale. abia la ce-a de-a doua convocare se poate adopta orice decizie de catre cei prezenti, indiferent ca sint prezenti toti sau doar 2-3 proprietari
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
MIHAI GRIGORE a scris:

Convocati o adunare generala extraordinara si adoptati hotararea cu majoritate de voturi. Dupa aceea o puneti in aplicare incepand cu luna in curs nemaiachitandu-i nici un salariu presedintelui! Functia de presedinte este onorifica. Nu trebuie remunerata!:D

Scrie undeva , ca functia de presedinte este onorifica ?
cavallis a scris:

daca au fost mai putin de 50+1, inseamna ca a fost o AG extra-ordinara...si se voteaza cu 50+1din cei prezenti, nu din nr.total al asociatiei.


n-am prea inteles ce ati vrut sa spuneti poate faceti cateva precizari sa nu ramana asa... in eroare


*AG se face la inceput de an sau pe parcurs de cate ori e nevoie.
*Ca sa fie statura AG se anunta cu 10zile la avizier ca proprietarii sa stie de acesta sedinta...in cazul in care nu sunt 50%+1 din totalul proprietarilor din asociatie...AG este nestatutara si se reconvoca o alta AG.
*La AG reconvocata se tine cu cati proprietari vin la sedinta si votul se face cu 50+1din cati sunt prezenti, nu din nr.total al proprietarilor asociatiei.

Sper ca acum m-am facut inteles..chiar si in Legea 230/2007 specifica acest lucru chiar foarte exact, si nu lasa loc de interpretare.
Cei care nu vin la aceste sedinte sunt si cei care in timp sunt nemultumiti de ceea ce se hot.la aceste AG si fac "gat" ca nu ii convine...daca venea la sedinta, isi spunea punctul de vedere si probabil intelegea situatia hot....asa la colt de bloc incepe si barfeste sisi daca cu presupusu de cum ar fi corect sau mai bine, fara sa stie legea, fara sa aiba o gandire logica, etc.
Asa e romanul, e mai usor sa barfesti la coltul strazii/blocului/la vecini...decat in AG de fata cu toata lumea.
Domnule cavallis... incepe sa mai semene cu legea :D ...fara suparare, daca scrieti ceva incercati sa fiti exact, nu aveti de unde sa stiti daca un anumit user va mai intra sau nu sa citeasca eventualele corectii la ceea ce spuneti.

- AGA este obligatorie in primul trimestru si este definita ca fiind "ordinara":

Legea 230/2007 ART. 23
(1) După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o data pe an, în primul trimestru, o adunare generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari.
....
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă fie de preşedintele asociaţiei de proprietari, fie de comitetul executiv.

- Diferenta intre "ordinara" si "extraordinara" este data de lipsa obligativitatii, este "extra" a minimului prevazut in lege:

Legea 230/2007 ART. 23
(4) Pentru situaţii speciale sau de maxima urgenta, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.

Atentie, nu toti proprietarii sunt membri.

- Din nou, tot fara suparare :D, daca vreti sa ajutati mai bine citati legea decat sa o scrieti din memorie sau din auzite:

Legea 230/2007 ART. 23
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afişare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale.

- Si foarte important:

Legea 230/2007 ART. 24
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocata în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocata, dacă exista dovada ca toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.





handsu a scris:

MIHAI GRIGORE a scris:

Convocati o adunare generala extraordinara si adoptati hotararea cu majoritate de voturi. Dupa aceea o puneti in aplicare incepand cu luna in curs nemaiachitandu-i nici un salariu presedintelui! Functia de presedinte este onorifica. Nu trebuie remunerata!:D

Scrie undeva , ca functia de presedinte este onorifica ?


Functia de Presedinte POATE fi renumerata !!! Nu este obligatoriu dar nici interzis... si sa fim seriosi, cine mai face ceva moca ?!
conform
art 18 (8) din HG nr 1588/2007 Presedintele asociatiei de proprietari poate fi remunerat ,pe baza de contract de mandat,potrivit art 32 alin (1) din Legea nr 230/2007,in limitele bugetului de venituri si cheltuieli aprobat prin hotarare a adunarii generale ,potrivit prevederilor Codului fiscal

Inexistenta contractului de mandat ,sesizata autoritatii in drept ,de orice persoana interesata,are consecinta aplicarii de sanctiuni,legal prevazute

Alte discuții în legătură

Presedinte papagal58 papagal58 Buna dimineata, Am si eu o nedumerire. Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie. Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte asociatie de proprietari annabela annabela Pt. revocarea din functie a presedintelui asociatiei de proprietari si a casierilor sunt valabile si tabelele nominale cu semnaturilor locatarilor-proprietari ... (vezi toată discuția)