avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Isi mai recupereza banii sau nu?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Isi mai recupereza banii sau nu?

Buna ziua,

Verisorul meu a dat la cineva care pretindea ca e angajat SRI (dar nu era) o suma de bani pentru a-i facilita angajarea in aceasta institutie, insa persoana respectiva nu recunoaste ca nu a fost angajat SR, spune ca angajari nu se mai fac si refuza sa i inapoieze banii, spunand ca deja i a inapoiat in luna decembrie 2009. El are ceva inregistrari si martori, de asemenea, nu e singurul in situatia asta, mai sunt inca vreo 2. Intrebarea mea este: daca verisorul meu depune plangere la politie e acuzat de dare de mita? Pateste ceva? Se alege cu vreo amenda sau cu un dosar penal? Are vreo sansa sa si mai recupereze banii sau nu?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:39, 20 Februarie 2010
Verisorul trebuie sa faca plangere penala pt ca altfel nu are nicio sansa sa isi recupereze banii.
Este insa recomandabil sa consulte un avocat pentru a se analiza mai multe aspecte...
Daca nu este angajat SRI este vorba de inselaciune...si nu de luare de mita cu toate consecintele juridice ce ar decurge din acest lucru.

avocat Claudiu Lascoschi
Infractiunea de dare de mita subzista in situatia in care discutam de oferirea sau darea de bani unui functionar direct sau indirect , in scopul ca acesta sa indeplinineasca un act in legatura cu indatoririle sale de serviciu( pe scurt)
Potrivit art.255 al.3 cp.mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat pentru acea infractiune. Sunt mai multe aspecte de discutat iar pe un forum este imposibil pentru ca acestea sunt spete complexe cu implicarea mai multor persoane.Se poate problema si de un trafic de influenta in privinta celui care v-a luat banii.
Concluzia-consultati personal un avocat si apoi luati hotararea.
Problema este mult mai profunda decat pare.
Daca respectivul nu lucreaza in SRI situatia trebuie bine gandita.
O alta problema este ca trebuie gandit daca sa se afla daca lucreaza sau nu in SRI.
Dar numai avocatii inteleg de ce.
Si inevitabil nu pot decat sa spun sa isi caute un avocat care stie precis ce are de facut.
Insa parca vad ca isi angajeaza un avocat care lucreaza doar in procese civile...:(
si apoi isi va angaja alt avocat pentru ca poate sa aiba el insusi probleme penale, desi ar cam fi victima.
Dar, in Romania intre victima si infractor nu prea exista distinctie...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesia de avocat vs. luarea de mita luiza2008 luiza2008 Buna dimineata tuturor! As vrea sa ma lamuriti intr-o chestiune. Un avocat poate fi acuzat de luare de mita,avand in vedere faptul ca avocatura este o ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permis suspendat si flagrant annaanna annaanna Buna ziua Pot primi pedeapsa cu suspendare in cazul in care sunt cercetat pentru conducere cu permisul supendat si flagrant pentru dare de mita unui ... (vezi toată discuția)
Santaj hoream hoream Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten ... (vezi toată discuția)