avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este legala instiintarea desfiintarii locului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este legala instiintarea desfiintarii locului de munca, transmisa prin fax si nesemnata de reprezentantul legal?

Va voi relata cazul varului meu cu rugamitea de a-l ajuta.
In data de 9 decembrie 2009 s-a prezentat la servici unde a avut surpriza sa fie anuntat de catre seful locului de munca, ca este ultima zi de lucru, deoarece i s-a desfiintat postul, cerandu-i sa demisioneze; bineanteles ca a refuzat; din ziua urmatoare a intrat in concediu de odihna apoi a avut concediu medical pana in 15 ianuarie; in perioada 18-29 ianuarie a fost platit fara a fi prezent la servici (probabil din greseala). Urmare a refuzului repetat de a demisiona (primea telefon si i se cerea sa demisioneze, nu voiau sa-l dea in somaj), in 04.02.2010 i s-a adus la cunostinta (transmisa prin fax) ca incepand cu 01.01.2010 se desfiinteaza postul pe care il ocupa, ca urmare a nevoii de redresare economica; societatea nu are posibilitatea sa-i asigure un alt loc de munca; se mai mentiona faptul ca prezenta constituie preaviz in conf. cu prevederile art. 73 (1) din C.M. iar termenul de preaviz este de 20 zile lucratoare de la data semnarii de luare la cunostinta. Instiintarea contine numele si prenumele sefului operatii zona dar nu este semnata de acesta si nu are stampila. A semnat-o, mentionand data semnarii (04.02.2010); si-a oprit o copie a instiintarii; este amenintat ca va fi trecut nemotivat in perioada 18-29 ian. 2010. Cum trebuie sa procedeze pentru a demonstra ca nu s-a procedat corect, sa sesizeze ITM-ul? sa dea in judecata firma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:39, 21 Februarie 2010
Trebuie sesizat ITM-uklu ca ini trimite o instiinarea de disponibilizare retroactiv.In uinstanta poatye actiona numai daca i se comunica o decizie de desfacere a contracului de munca
1. Faxul nu a fost consacrat prin lege ca mijloc de probă. Doctrina comercială asimilează şi telefaxul, sub raport probatoriu, cu telegrama, adică cu forţa probantă a înscrisului sub semnătură privată, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de leg. De asemenea, se apreciază că documentul recepţionat de destinatar are valoare de original, fiind opera expeditorului sau a mandatarului, iar identificarea precisă a emitentului poate echivala cu o semnătură, din moment ce legea permite semnarea telegramei de o altă mână.
Consider că şi telefaxul, asemenea telexului, poate face proba ca înscris sub semnătură privată atunci când se stabileşte cu certitudine primirea lui şi autenticitatea textului transmis destinatarului.

2. Actionarea in instanta a angajatorului se poate face numai dupa primirea deciziei de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie transmisa prin posta cu confirmare de primire COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA Doresc sa supun atentiei dv urmatoare situatie: doresc sa demisionez de la actualul loc de munca, seful meu nu doreste insa acest lucru si refuza sa imi ... (vezi toată discuția)
Desfiintare loc de munca art 65 (1) anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca notificarea privind incetatea cim art 65 se poate transmite prin fax (la punctul de lucru unde lucreaza) persoanei ... (vezi toată discuția)
Invitatie la conciliere ziar simonik2011 simonik2011 Buna ziua, trebuie sa fac o invitatie la conciliere intr-un ziar mai raspandit, ma puteti ajuta va rog cu un model? Trebuie sa trec nr. contractului aflat in ... (vezi toată discuția)