avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE TRANSMISA PRIN POSTA CU CONFIRMARE DE PRIMIRE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE TRANSMISA PRIN POSTA CU CONFIRMARE DE PRIMIRE

Doresc sa supun atentiei dv urmatoare situatie: doresc sa demisionez de la actualul loc de munca, seful meu nu doreste insa acest lucru si refuza sa imi inregistreze notificarea demisiei (nu pricepe ca este o denuntare unilaterala a CIM). Am trimis pe posta cu confirmare de primire demisia si ma intrebam de la ce data incepe sa curga termenul de preaviz de 15 zile, de la data la care plicul a fost depus la posta sau de momentul primirii acestuia. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:11, 3 Noiembrie 2009
Termenul de preaviz curge de la primirea notificarii, adica data de predare de pe confirmarea de primire. Atentie: Seful poate sa spune ca l-ati trimis un plic gol (sau care continea altceva decat demisia). Confirmarea de primire este dovada, ca destinatarul a primit ce l-ati trimis, dar nu dovedeste continutul.

Daca seful Dvs. tot nu vrea sa inregistreze demisia Dvs., puteti sa-i transmiteti printr-un executor judecatoresc. Astfel puteti dovedi nu numai ca a primit ce i-ati trimis, ci si ce anume i-ati trimis.
din momentul primirii demisiei =D>
Art. 79. -
(1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Cred ca citatul de mai sus din lege va raspunde partial la problema dumneavoastra.

In cazul de fata cred ca cel mai rapid mijloc de transmitere a demisiei este pe faxul societatii (dumneavoastra pestrati confirmarea de transmisie), asta in cazul in care nu exista un registru de intrari si un serviciu de registratura (asa deduc de la dumneavoastra).

Incepand cu ziua urmatoare datei la care ati transmis demisia incepe sa se scurga termenul de preaviz. La expirarea termenului de preaviz mentionat in lege (15 zile functii de executie sau 30 functii de conducere - atentie sunt zile calendaristice), contractul dumneavoastra de munca inceteaza.

Ulterior datei de incetare a CIM, va adresati in scris angajatorului sa va puna la dispozitie toate documentele care sa ateste perioada lucrata in cadrul acelei societati (metoda cu faxul functioneaza si aici).

Daca in termen de 30 de zile nu v-au fost inmanate aceste documente, cu cele doua documente (demisia si adresa de solicitare a actelor de la angajator) impreuna cu confirmarea de transmitere prin fax, va puteti adresa cu plangere impotriva angajatorului la ITM.

Daca nici la expirarea termenului de petitionare adresat ITM nu aveti problema rezolvata, aveti libera calea de atac in instanta.

Este foarte corecta si observatia facuta de Miklos....=D>
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
Pentru a avea dovada transmiterii demisiei,o trimiteti prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata (pe bon valoare declarata scrieti exact asa: notificare demisie)

Termenul de preaviz decurge de la data luarii la cunostinta,adica atunci cand a semnat confirmarea de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul demisiei din partea angajatorului mihades mihades Salutare la toata lumea. Sunt nou aici, acesta este primul meu post. As vrea sa va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea problema: ma angajez la o companie ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere de incetare cim cristina29 cristina29 Buna ziua! In cazul in care un angajat isi depune cererea de incetare a activitatii ( respectand art 55 din codul muncii), iar administratorul firmei nu o ... (vezi toată discuția)
Contract de munca transstefan transstefan va rog din suflet sa-mi spuna si mie cineva cum poate inceta un contract de munca . daca tu te-ai instintat directorul cu decizia ta de a nu mai lucra in ... (vezi toată discuția)