sergiulicat a scris:
Nota de preaviz conform careia etsi eliberat din functie servita prin e-maileste valabila?
Legea nr.455/2001 conţine în art.6 o dispoziţie, sub aspectul forţei probante, cu cea prevăzută în art.1176 C.civ. . Potrivit art.6, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Având în vedere că principiul asimilării priveşte şi efectele înscrisului, înseamnă că sunt aplicabile şi dispoziţiile dreptului comun privind înscrisurile sub semnătură privată, art.1176-1178 şi 1182 C.civ., precum şi dispoziţiile art.172 – 178 alin.1 C.proc.civ. relative la administrarea probei prin înscrisuri. Însă asimilarea legală are caracter temporar, deoarece ea încetează ope legis la încetarea valabilităţii certificatului calificat, cu efecte faţă de terţi de la data înscrierilor în registrul de evidenţă a certificatelor.
Ca urmare, persoana căreia i s-a transmis un înscris electronic, trebuie să facă uz de darea de dată certă pentru a se proteja împotriva repudierii mesajului, în condiţiile conflictului în timp între primirea înscrisului electronic, încetarea asimilării legale a acestuia şi invocarea sa în probaţiune.
Legea română consacră asimilarea deplină a înscrisului electronic cu înscrisul sub semnătură privată, atunci când încheierea actului juridic este cerută ad validitatem sau ad probationem.