avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restrangere drept la munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restrangere drept la munca?

Buna ziua,

In primul rand vreau sa va spun ca nu am pregatire juridica si s-ar putea sa gresesc anumiti termeni dar am considerat ca pe acest forum pot gasi raspuns la cateva intrebari.
Sunt arhitect si de putin timp organizatia noastra profesionala (ordinul arhitectilor) incearca sa impuna obligativitatea exercitarii profesiei in cadrul unei singure firme sau birou individual de arhitectura la un moment dat. Cu alte cuvinte daca esti angajat la o firma nu mai ai voie sa ai si birou individual de arhitectura sau sa fii angajat partial si sa semnezi proiecte si in cadrul altei firme. Vorbim de firme particulare si nu de sectorul de stat, de o restrictie generala ce se incearca a fi impusa si nu de eventuale contracte de exclusivitate/confidentialitate particulare ce le-as semna eu cu un eventual angajator sau client. Este legala aceasta restrictie? Motivatia lor este restrangerea "semnaturii de complezenta" adica a arhitectilor care semneaza "ca primarul" proiecte facute de altii. Lasand la o parte ca e responsabilitatea fiecaruia ce semneaza exista metode de a sanctiona individual astfel de fapte(daca e cazul) dar actiuni generale de a interzice al 2-lea serviciu sau lucrul in particular sub forma de birou individual de arhitectura mi se par un abuz. Carei institutii ma pot adresa in cazul in care nu este legala aceasta masura?
Cel mai recent răspuns: GUVERNATOR MG , Consilier juridic 10:15, 21 Februarie 2010
In profesiile liberale au existat intotdeauna masuri care sa restrictioneze dreptul de a profesa. In general aceste masuri, legal aprobate in cadrul organismelor de conducere a formelor asociative de organizare a profesiei, nu pot fi contestate. Daca prin Legea de organizare si exercitare a profesiei aspectele ce tin de modul de practicare a profesiei au fost atribuite spre initiativa si aprobarea formelor asociative, de care sunteti obligati sa apartineti, inseamna ca trebuie sa respectati hotararile lor.
Astfel de restrictii de exercitare a profesiei exista in toate profesiile considerate de utilitate publica: la membrii barourilor de avocati, colegiilor medicilor, colegiilor consilierilor juridici, expertilor etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eligibilitatea unui birou individual de arhitecturã în vederea unei asocieri alexandru_grigoras alexandru_grigoras Bună ziua! Particip la o procedură ce are atât proiectare cât şi execuţie de lucrări. În cadrul acestei licitaţii voi merge cu un asociat pentru ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate deschide un birou de arhitectura? Deltaco2009 Deltaco2009 Buna ziua, Am si eu o intrebare: In ce conditii se poate deschide un birou de arhitectura in cazul in care inca sunt student la facultatea de arhitectura? (vezi toată discuția)
Legislatie pentru birou individual biaccs biaccs Sotia mea detine un birou individual de arhitectura. Din nefericire, legea arhitectului, legea nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de ... (vezi toată discuția)