avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... REABILITARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

REABILITARE

Buna dimineata.
Va cer ajutorul intr-o problema foarte presanta.
Am fost condamnat in anul 2000 la o pedeapsa de 9 luni( " pentru art 208 al.1, 209/1 lit a,g,i prin sentinta nr. 2856/31.08.00 a Jud. Sector 5 Bucuresti ", citat din 'frumosul' meu cazier). Pedeapsa a fost executata, daunele acoperite, etc.
Din cele citite in Codul Penal si mai nou si pe Internet, exista o reabilitare de drept care apare dupa 3 ani de la executare.
In cazul meu au trecut 5 iar cazierul este NEschimbat. Inca nu am putut primi un raspuns pertinent de la nici un consilier juridic solicitat pana acum.
Ce inrautateste situatia este un curs intensiv in turism pentru care va trebui sa ma prezint luni dimineata in Bucuresti (eu fiind din Brasov) si de care-mi depiinde in mare masura viitorul.
Cu un cazier patat nu exista nici o sansa.
CE AS DORI SA VA ROG DIN SUFLET: daca mi-ati putea spune care sunt etapele ce ar trebui parcurse in momentul de fata. Daca este vreo sansa de a obtine un cazier curat si care ar fi aceea.
In momentul de fata imi este imposibil sa iau o decizie in privinta cursului. Este destul de costisitor (aprox. 500 euro) si nu pot risca sa il platesc si parcurg pentru a fi respins din cauza cazierului, la final. Tot ce doresc sa stiu este ca se poate sau nu se poate face ceva in privinta cazierului pentru a lua decizia de a ma inscrie sau nu la acest curs.

Din punctul meu de vedere: pedeapsa impusa a fost sub 1 an, beneficiam de reabilitare de drept dupa 3 ani, dar .... ceva intre acestea nu functioneaza ...
Orice sfat este binevenit
Va multumesc!
Bogdan

PS: Imi cer scuze ca repet mesajul si in aceasta sectiune. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2006
Bogdan_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 18:55, 3 Februarie 2012
Incearca sa faci cerere de reabilitare judecatoreasca in temeiul lui art.137 C.pen. Astfel, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Potrivit art.13 alin.1 lit.b din Legea nr.290/2004, persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept.
Deci solutia este sa faci cerere de reabilitare judecatoreasca si prin care sa soliciti si radierea din cazierul judiciar a pedepsei primite.

Multumesc pentru raspuns.
Indeplinesc conditiile enuntate mai sus, nu este o problema (toate cheltuielile si daunele au fost acoperite, nu exista nici o alta condamnare, lucrez si in paralel urmez cursurile unei facultati, a doua in cazul meu).
Ce mi se pare bizar totusi este ca reabilitarea nu s-a facut de drept cum ar fi fost normal. Totul a fost incheiat cu 5 ani in urma, rastimp in care nu a mai existat altceva de natura juridica in viata mea (recidiva, amenzi, etc NIMIC!); care sa influenteze intr-un fel procedura.
In sfarsit, va multumesc inca odata pentru raspuns si va mai solicit o confirmare:
Avand in vedere cazul meu particular SE POATE, da (o reabilitare, fie ea si judecatoreasca)? Rezultatul final fiind 'curatarea' cazierului.

PS: Imi cer scuze de insistenta, ma confrunt cu problema asta de ani de zile iar acum este absolut critic! (cursul acela de turism). :">
Faceti o cerere pentru constatarea reabilitarii de drept.
Nu strica sa faceti si o cerere la cazier.
taticule reabilitarea de drept opereaza ope legis adica in virtutea legii si de plin drept.Chiar daca nu s-a sters cazierul ea a operat n-ai de ce sa faci cerere de reabilitarea judecatoreasca ca tu esti reabilitat.Mai degraba faci cum zicea gabriela cerere de constatarea a reabilitarii de drept si ceri sa=ti stearga fapta din cazier
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2006
ciprianhades, utilizator
Sunt deacord cu ce a spus "ciprianhades" in prima teza a enuntului.
Pe buna dreptate, reabilitarea de drept opereza opie legis ( efectele se produc prin efectul scurgerii timpului descris de norma juridica privind termenul de 3 ani, privind reabilitarea de drept ). Insa, nu trebuie ca cineva sa o constate ( actiune in constatare a dreptului ) pe cale principala.
Solutia:
In opinia mea, trebuie sa formuleze, in scris, o contestatie privind acel cazier judiciar ( in care figureza condamnarea cu pricina, desi, nu ar fi trebuit sa apara pentru ca efectul reabilitarii il constituie tocmai stergerea oricarei condamnari penale ) , contestatie motivata in fapt si in drept. Numai in cazul in care contestatia este respinsa, ar avea calea unei actiuni in contencios administrativ. In concluzie, exista sansa ca problema juridica sa fie rezolvata in principal pe cale strict administrativa ( cu o contestatie si prin evitarea unui proces ), si, in subsidiar, sa se adresezi instantei de contencios administrativ in cazul respingerii acesteia.
Succes!

Alte discuții în legătură

Termen de incercare/ reabilitare m1ha1 m1ha1 buna ziua, referitor la problema mea am consultat deja 2 avocati dar raspunsurile lor erau diferite. in data de 15 05 2005 s a pronuntat sentinta in urma ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea pedepsei aplicate munteanu razvan munteanu razvan buna ziua an 2010 am fost condamnat la 1 an cu suspendare pentru ca am condus un auto cu numere false si pe atunci mi sa facut dosar penal si mi sa anulat ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judiciara sumynyk sumynyk In anul 2004 in luna octombrie am fost condamnat la 1an si 6 luni cu suspendare. si o perioada de proba stabilita de instanta la 3 ani si 6 luni. M-ar ... (vezi toată discuția)