avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor - succesiune - act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate

Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie:
- tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost facuta in 1987, si nu exista cadastru si intabulare), singurul act pe care il are este certificatul de mostenitor.
Spuneti-mi va rog cum poate intra in posesia actului de proprietate pe terenul si casa mostenita.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: valy13 , utilizator 12:40, 23 Februarie 2010
1. actiune in constatare , solicitand instantei de judecata sa pronunte o hotarare care sa tina loc autentic de act de vanzare-cumparare. daca exista mostenitori ai celor ce au vandut casa in baza acelei chitante de mana
sau
2. actiune in uzucapiune .
...sau Ordinul Prefectului, cea mai simpla varianta de constatare a dreptului de proprietate pentru casa si curte pe cale administrativa!!! Iar in cazul de fata, dosarul se intocmieste la primarie si contine:
- cerere tip, in baza art. 23 din legea 18/1991;
- extras registru agricol 1986-1990 si registru posesori 1990 (de la primarie);
- istoric de rol fiscal pentru imobilul in cauza;
- schita cadastrala;
- declaratii de la vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultat din masuratori este mai mare decat cea rezultata din evidentele primariei);
- copii acte stare civila.
Succes!
avand in vedere ca actul care a stat la baza acestui certificat de mostenitor, imobilul ce l-a mostenit tatal dvs. este proprietate a acestuia insa extratabulara in acest moment. pentru a putea sa va intabulati acest drept de proprietate in cartea funciara trebuie sa va adresati fie instantei de judecata printr-o actiune civila pentru uzucaparea acestui imobil, fie prin solicitarea emiterii ordinului prefectului. Emiterea ordinului prefectului este solutia cea mai ieftina si fara prea multe umblaturi la instanta insa nu e la indemana tuturor. Actiunea in uzucapiune este mai costisitoare si necesita si mai mult efort si timp.
O zi buna.
multumesc pt raspunsuri :)
teo_dobrean de ce spui ca "nu e la indemana tuturor" daca aleg Ordinul prefectului?
si m-ai am inca o intrebare ... taxa de timbru se plateste doar in cazul in care ma adresez instantei de judecata printr-o actiune civila pentru uzucaparea acestui imobil ???
ms
taxa de timbru se plateste in cazul in care investiti instanta cu actiunea in uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Recunoastere chitanta de mana madalinbm madalinbm Buna ziua. Sunt un locuitor al sectorului 1 din Bucuresti si am o problema cu o chitanta de mana in baza careia s-a intocmit un certificat de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori? leus leus Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate pe teren florin-soare florin-soare buna ziua, situatia in care ma aflu este ca la casa parinteasca nu exista act de proprietate si nici titlu de proprietate eliberat dupa anul 1991, existand ... (vezi toată discuția)