avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Se plateste impozit la penalitatile de incasat?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Se plateste impozit la penalitatile de incasat?

Reglementarile contabile conforme cu directivele europene (ordinul 3055/2009) prevad la art. 180:

(2) În baza contabilităţii de angajamente, entităţile trebuie să evidenţieze în contabilitate toate veniturile şi cheltuielile, respectiv creanţele şi datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) În conturile de furnizori şi clienţi se evidenţiază distinct datoriile, respectiv creanţele din penalităţi stabilite conform clauzelor contractuale, despăgubiri datorate pentru contracte întrerupte înainte de termen şi alte elemente de natură similară.


Inteleg ca din interpretarea acestei prevederi s-a ajuns ca in urma unor controale fiscale, firmele sa primeasca amenzi pentru ca nu au evidentiat in contabilitate si nu au facturat penalitati la facturi neachitate. Motivul ar fi ca inregistrarea respectiva ar conduce inclusiv la obligatia platii impozitului pe profit la suma penalitatilor, chiar daca nici pretul si nici penalitatile nu au fost primite, ceea ce mi se pare si ciudat si, mai ales, incredibil de oneros in conditiile in care de multe ori e mai eficient sa mai dai debitorului o perioada decat sa il asaltezi cu penalitati in plus.

Totusi m-ar interesa o interpretare a unui specialist in domeniu cu privire la obligatia introducerii in calculul profitului impozabil a penalitatilor neprimite.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andrei Borbel , Consultant fiscal 21:36, 7 Martie 2012
5121=4111

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata penalitati dupa 3 ani nefacturate MarcelO MarcelO Buna ziua ! Ma confrunt cu urmatoarea situatie : In perioada 2006-2008 am achizitionat marfa de la o firma. La sf. anului 2008 am achitat intreaga datorie. ... (vezi toată discuția)
Stingere avans client gabi.b gabi.b Cum sting un avans de la un client din 2008 (in contul 419) - clientul nu mai exista ca societate. Ce inregistrare contabila trebuie sa fac? Trimitere la lege ... (vezi toată discuția)
Regularizare declaratie 390 stelach stelach Buna seara am primit de la un furnizor intracomunitar , mai multe documente debit-note, pentru luni anterioare depunerii declaratiei 390. Care ar fi ... (vezi toată discuția)