avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli comune asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli comune asociatie de proprietari

Buna ziua
Am intrat in posesia unui apartament in ianuarie 2007.Nu am locuit niciodata acolo,drept pentru care vechea administratie nu m-a trecut la cheltuieli.
De aproximativ 2 ani,s-a schimbat administratia si m-am trezit cu cheltuieli restante foarte mari(peste 1000 lei+penalitati).Am discutat in repetate rinduri cu administratia ,atragind atentia asupra faptului ca aceste cheltuieli sunt calculate incorect,astfel:
-cheltuielile repartizate mie pe anul 2007 trebuie sa fie 0,deoarece in 2007 nu se aplica actuala L230/2007,iar adunarea generala la acel moment a hotarit "cine nu locuieste-nu plateste".
-cheltuielile de dupa 01.01.2008 sunt calculate eronat,in sensul ca locatarii de la parter si etajul 1 nu platesc cheltuielile pentru intretinerea si servisarea liftului,interpretind cu reavointa prevederile art.35 din Normele Metodologice de aplicare a L230/2007,care prevede ca respectivii locatari se pot scuti de plata numai a energiei electrice consumate de lift.
-in momentul de fata am achitat 400 lei din datorie plus 300 fond de rulment si consider ca datoria mea reala catre asociatie este achitata,iar ceea ce apare pe lista de cheltuieli este o datorie virtuala,pur fictiva ,rezultata din calculele voit eronate ale administratiei.
-daca ar fi sa se calculeze din urma cu corectitudine ,ar reiesi ca si cei care acum nu platesc liftul,desi legea ii obliga,ar trebui sa apara si ei pe lista de restantieri cu penalitatile de rigoare.
Va rog sa-mi dati o solutie pe care sa o prezint administratiei ca pe un punct de vedere calificat,pentru solutionarea acestei probleme.
Cu deosebit respect,
Stefan Anegroaei Cluj Napoca
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:26, 22 Februarie 2010
1-Legal ,daca detineti ca si proprietar spatiu cu destinatia de locuit in imobil,
indiferent daca locuiti sau nu in apartament ,va revine obligatia sa achitati obligatiile financiare aferente parti comune
2-In conformitate cu
L nr 230/2007 art 10 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces,la cerere,la orice document al acesteia
HG nr 1588/2007 art 12 A Proprietarii au dreptul
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aibe acces ,la cerere,la orice document al acesteia;
d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si,eventual ,sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile

3-Parcurgeti cu atentie sectiunea asociatii de proprietari pentru a va informa asupra opiniilor exprimate la subiecte similare.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
1. pina la dovedirea celor spuse de dvs sinteti obligat sa va platiti acele sume inscrise in tabelul de intretinere. ati avut posibilitatea lunar sa faceti contestatie scrisa la calculele pt intretinere, dar nu ati uzat de acest drept, din pacate.
2. inainte de aparitia legii 230/2007 (23/07/2007) si HG 1588/2007 (18.01.2008) s-a functionat dupa o alta lege si alt hg asemanator, acte normative care prevedeau si atunci cheltuieli de cota indiviza pentru care erati obligati sa platiti, cheltuieli pe persoana (pentru care trebuia sa fiti scutit, daca ati facut cerere in acest sens), etc
3. daca adunarea generala a decis ca persoanele de la et 1 si parter sa nu contibuie la lift, acestea sint scutite.
4. dupa cite se pare nu prea cunoasteti legislatia in materie de asociatii de proprietari, nici cea veche sio nici cea noua ... insa pretindeti ca datoria dvs fata de asociatie este platita prin acele plati efectuate. numai instanta si o expertiza contabila pot decide asta, nu dvs. va sfatuiesc sa va platiti si restul de datorii si sa intentati proces in instanta daca va considerati nedreptatit. aceasta este solutia legala pe care trebuie sa o urmati daca vreti sa vi se faca dreptate, din pacate
Aveti un raspuns corect mai sus si-as completa la punctul 3.
Adunarea generala poate, la cererea proprietarilor care locuesc la parter sau etajul 1 sa fie scutiti, in anumite conditii prevazute de lege, de la plata consumului de energie electrica, dar pentru intretinerea si sevice-ul liftului trebuie sa platiti conform cotei indivize (suprafata utila a apartamentului) indiferent de etaj si indiferent daca apartamentul este locuit sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o problema cu liftul...pls help!!!! sly82 sly82 Buna seara. Locuiesc de 1 an intr-un bloc cu 6 etaje, prevazut cu lift. pe scara mea nu functioneaza de vreo 7-8 ani din cauza cuiva care a furat nu stiu ce ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)