Mama mea a vandut surorii mele un teren cu o casa, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager pe tot. Ulterior casa a fost demolata, construindu-se o alta casa cu fonduri in proportie de doua treimi de la mama. As vrea sa stiu daca uzufructul se pastreaza si pe noua casa si daca mama poate folosi intreaga casa. Acum sora mea i-a interzis sa mai intre in unele camere (a montat sistem de alarma si camere video), intentionand sa o dea afara de tot, ii vorbeste foarte urat si a transferat si toti banii mamei din cont in contul ei personal, fara acordul mamei, ea fiind insa imputernicita pe contul mamei. Mama poate sa mai faca ceva sa recupereze banii si casa, sau macar dreptul de a locui linistita.
Instristator cum inteleg unii sa-si execute obligatiile contractuale. La cate cazuri asemanatoare am vazut in ultimii ani pare ca suntem o natiune de smecherasi pusi pe capatuiala usoara. Gata, am terminat cu aspectul moralizator si devin avocat. Asadar:
1. uzufructul era constituit asupra imobilului care include terenul si constructia de pe acesta. Imprejurarea ca ulterior partile au inteles sa darame constructia si sa faca alta in loc nu desfiinteaza uzufructul pentru ca partile au actionat in consens. Asadar fica (nudul proprietar) nu-i poate interzice mamei (uzufructuarul) accesul in imobil insa aceasta chestiune se poate solutiona doar in justitie (afara de mult mai buna rezolvare pe cale amiabila intrucat banuiesc ca fica are suficient loc pe Terra chiar daca mai e si mama ei pe acolo pentru catava vreme)
2. Si pentru chestiunea cu banii trebuie actionat in judecata intrucat mandatarul (imputernicitul) nu are dreptul sa-si insuseasca banii mandantului. Banii, se pot cere in termen de 3 ani de la data cand mandantul a cunoscut, ori trebuia sa cunoasca faptul ca mandatarul si-a insusit banii sai.