elga50 a scris:
La inmormantare apar si mostenitorii care se intreaba, fireste, de unde a avut femeia bani de inmormantare. Ea le spune despre contul in banca, despre imputernicire si despre momentul cand a scos ultima data banii, adica cand batranul era deja in coma, nu murise inca, dar era clar ca mult nu o va mai duce.
La acest moment mostenitorii isi pun problema daca femeia a avut dreptul sa scoata banii de la banca.
Pana la data aratata in certificatul (actul) de deces sau in hotararea judecatoresca declarativa de moarte, discutam despre o persoana
in viata.
Dreptul de a scoate banii l-a avut. L-a avut in baza clauzei de imputernicire care reprezinta un mandat.
Dar mandatarul are si
obligatia de a da socoteala mandantului (si, evident, mostenitorilor mandantului dupa moartea acestuia).
Art. 1541 C. civ - "Mandatarul este dator, oricand i se va cere, de a da seama mandantului de lucrarile sale si de a remite tot ceea ce ar fi primit in puterea mandatului, chiar cand ceea ce a primit nu s-ar fi cuvenit mandantului". (deci chiar si o suma de bani incasata de la un tert, in numele mandantului, desi, in realitate, tertul nu ar fi datorat acesta suma = plata nedatorata de tert - n.ns.)
Mandatarul trebuie sa remita sumele de bani ridicate si neintrebuintate
in interesul mandantului.
Art. 1544 - "Mandatarul este dator a plati
dobanzi pentru sumele intrebuintate
in folosul sau,
din ziua intrebuintarii lor, iar dobanzile sumelor ramase (adica sumele inca nerestituite de mandatar, dar care nici nu au fost intrebuintate de el in folosul sau - n.ns) din ziua in care i s-au cerut acele sume (printr-o simpla notificare - n.ns).
Deci raspunsul la intrebarea din topic depinde de raspunsul la intrebarea: in interesul cui au fost ridicate/intrebuintate acele sume?