avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conturi Bancare, Imputernicit, Mostenitor, Moarte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conturi Bancare, Imputernicit, Mostenitor, Moarte Clinica

Poate mostenitorul titularului unui cont bancar recupera sumele care au fost retrase de imputernicit in perioada cand defunctul era in coma (moarte clinica) ?
Cel mai recent răspuns: iitanu , utilizator 00:14, 26 Februarie 2014
in mod normal, acele sume revin mostenitorilor si fac parte din masa succesorala. in ce scop a fost imputernicit ce sa faca cu ei, sa si-i insuseasca??
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Va dau un exemplu dintr-un fapt real.
Un batran are la banca niste bani depusi pentru caz de boala, inmormantare sau chiar pentru cheltuieli intamplatoare mai mari decat in mod obisnuit.
Nu are nevasta, nu are copii sau nu tine legatura cu ei, adica din punct de vedere familie, e singur....
Are o menajera care se ocupa de curatenie, de cumparaturi normale intr-o gospodarie, de pregatirea mancarii etc.
Cat timp se mai poate deplasa merge la banca si-i face imputernicire femeii sa poata sa scoata acesti bani la caz ca el nu se va mai putea deplasa, la caz ca va trebui internat in spital si cheltuiti niste bani sau la caz ca moare si sa aiba bani de inmormantare si de cele trebuincioase. Batranii adesea se gandesc la acest aspect.
Dar vine si cruda boala care-l tintuieste in casa. Menajera foloseste imputernicirea pentru a cumpara ce trebuie pentru casa.
Batranul face un atac cerebral, e internat la spital, in acest timp, pana cand omul isi da obstescul sfarsit, menajera scoate banii ca sa aiba de inmormantare.
Nu comentez aici nici suma de la banca, nici gandurile menajerei, am descris doar aspectele esentiale, obiective.
La inmormantare apar si mostenitorii care se intreaba, fireste, de unde a avut femeia bani de inmormantare. Ea le spune despre contul in banca, despre imputernicire si despre momentul cand a scos ultima data banii, adica cand batranul era deja in coma, nu murise inca, dar era clar ca mult nu o va mai duce.
La acest moment mostenitorii isi pun problema daca femeia a avut dreptul sa scoata banii de la banca.
.......................................
Intrebarea este pusa in contextul in care clauza de imputernicire functiona pe perioada cat batranul era in viata. In clauza nu se spunea daca se exclude situatia de coma.
.......................................
Eu inteleg in viata, fara alte clauze...pana in momentul cand a fost declarat decesul de catre medic.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
elga50 a scris:

La inmormantare apar si mostenitorii care se intreaba, fireste, de unde a avut femeia bani de inmormantare. Ea le spune despre contul in banca, despre imputernicire si despre momentul cand a scos ultima data banii, adica cand batranul era deja in coma, nu murise inca, dar era clar ca mult nu o va mai duce.
La acest moment mostenitorii isi pun problema daca femeia a avut dreptul sa scoata banii de la banca.


Pana la data aratata in certificatul (actul) de deces sau in hotararea judecatoresca declarativa de moarte, discutam despre o persoana in viata.

Dreptul de a scoate banii l-a avut. L-a avut in baza clauzei de imputernicire care reprezinta un mandat.

Dar mandatarul are si obligatia de a da socoteala mandantului (si, evident, mostenitorilor mandantului dupa moartea acestuia).

Art. 1541 C. civ - "Mandatarul este dator, oricand i se va cere, de a da seama mandantului de lucrarile sale si de a remite tot ceea ce ar fi primit in puterea mandatului, chiar cand ceea ce a primit nu s-ar fi cuvenit mandantului". (deci chiar si o suma de bani incasata de la un tert, in numele mandantului, desi, in realitate, tertul nu ar fi datorat acesta suma = plata nedatorata de tert - n.ns.)

Mandatarul trebuie sa remita sumele de bani ridicate si neintrebuintate in interesul mandantului.

Art. 1544 - "Mandatarul este dator a plati dobanzi pentru sumele intrebuintate in folosul sau, din ziua intrebuintarii lor, iar dobanzile sumelor ramase (adica sumele inca nerestituite de mandatar, dar care nici nu au fost intrebuintate de el in folosul sau - n.ns) din ziua in care i s-au cerut acele sume (printr-o simpla notificare - n.ns).

Deci raspunsul la intrebarea din topic depinde de raspunsul la intrebarea: in interesul cui au fost ridicate/intrebuintate acele sume?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am infatisat un fapt de viata fara sa interpretez in niciun fel, am fata de acest caz o pozitie neutra si Dv. ati aratat "cu legea in mana" ce presupune aceasta imputernicire si pana unde se poate intinde ea si cu ce consecinte.
Cred ca sunt binevenite si exemplul si explicatia. Adeseori necunoscatorii iau lucrurile la modul frust, interpretand numai in propriul interes. Legea are in vedere interesele ambelor parti.
Multumesc!
dar daca batrinul este in spital si unul din cei doi copii vine cu un notar si il pune sa semneze sub un alt pretext imputernicirea privind administrarea conturilor,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Contul din banca dupa deces ContSters94817 ContSters94817 In cazul decesului unui parinte, daca acesta are un cont in banca cum se procedeaza pt a scoate banii? Dar in cazul in care a trecut ca imputernicit pe unul ... (vezi toată discuția)
Interpretare procura Bossde_Boss Bossde_Boss Buna ziua!... Va rog sa ma faceti si pe mine sa inteleg continutul acestei procure. ,, ... (vezi toată discuția)